X 
Arşiţa stiri: 203
Jocurile Olimpice stiri: 193
Transnistria stiri: 1417

Andrei Năstase: Justiția nu a fost reformată, justiția doar și-a schimbat stăpînul

31 iul. 10:40   Politică
8 ore in urma 1481 0

Politicianul Andrei Năstase, a venit cu un comentariu în legătură cu amendamentul propus de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Amendamentul prevede radierea și distrugerea informațiilor transmise de Comisia de evaluare după finalizarea procesului de evaluare, anunță Noi.md cu referire la documentul făcut public de Năstase.

"Fraților, discuțiile pe care le am cu voi zilnic sînt confirmate și de ultimele studii sociologice. 78% dintre cetățeni cred că alegerile vor fi fraudate, iar aproape 70% că situația în justiție e mai rea sau la fel ca în vremea oligarhilor", a declarat Năstase.

Năstase a subliniat că guvernanții PAS au evaluat pozitiv propriii oameni din justiție în cadrul procesului de evaluare și acum doresc să șteargă toate urmele care ar putea duce la biroul unde s-a dictat fiecare decizie.

"Guvernanții PAS au decis să șteargă toate urmele care pot duce spre biroul unde s-a dictat fiecare decizie de promovare sau nepromovare a procurorilor și judecătorilor, a celor trecuți prin niște Comisii controversate ale căror activitate a fost secretizată și luată sub protectorat politic prin legi scrise în taină și doar în interesul cuiva. Justiția nu a fost reformată, justiția doar și-a schimbat stăpînul", a adăugat el.


Amendamentul PAS este considerat de Năstase o lovitură gravă la adresa transparenței decizionale și a dreptului la apărare, limitînd accesul personal și public la informație.

"Oamenii au dreptul și trebuie să cunoască și să aibă acces la motivele pentru care un anumit procuror sau judecător a promovat sau a picat evaluarea externă", a afirmat Năstase, subliniind că acesta este un element esențial al democrației și respectării drepturilor fundamentale.

În încheiere, Năstase a făcut un apel către Veronica Roșca, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, și întreaga comisie să respingă acest amendament pe care îl consideră rușinos și antidemocratic. De asemenea, el a îndemnat-o pe Maia Sandu să nu promulge acest decret, avertizînd că un astfel de abuz ar putea reanima protestele stradale.

15
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав