X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Andrei Muntean: „O ordine mondială ca atare astăzi nu există”

10 sep. 06:00   Politică
5 ore in urma 1572 0

O ordine mondială ca atare astăzi nu există.

O astfel de opinie a exprimat diplomatul Andrei Muntean, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandr Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, în primul rînd, pentru că țările nu știu ce fel de legi ar trebui să fie în această ordine și, în al doilea rînd, evenimentele din ultimul deceniu au arătat că țările nu reușesc să ajungă la o anumită armonie, la un echilibru al forțelor geopolitice și la înțelegerea intereselor naționale sau politice ale fiecăreia.

Diplomatul a subliniat că acest lucru este destul de regretabil, deoarece globalizarea a fost proclamată în principiu ca un sistem de egalitate politică universală, dar s-a dovedit a fi o utopie și, din păcate, vedem acest lucru în exemple politice concrete în diferite țări.

Andrei Muntean a explicat că, în principiu, conceptul de dreptate în politică și diplomație este un lucru destul de utopic.

„De ce? Pentru că eu am dreptatea mea, altcineva poate avea o altă dreptate. Iar pe oamenii care nu sînt la putere, pe cetățenii obișnuiți îi interesează în primul rînd dreptatea de zi cu zi, pentru ca drepturile lor să nu fie încălcate, să aibă posibilitatea de a realiza acele planuri și idei pe care le au, să aibă posibilitatea de a se proteja și de a se realiza”, a spus el.

Referindu-se la conceptul de dreptate ca instrument de interacțiune între țări, diplomatul internațional a subliniat că aici situația este și mai gravă, deoarece totul depinde de înțelegerea culturală istorică a cuvîntului dreptate.

„Deci, mai devreme existau declarații despre jefuirea jefuitorilor, dar acum, în foarte multe țări, oricît de autoritare, democratice și așa mai departe s-ar numi, din păcate, există conceptul de dreptate, care poate fi explicat într-un mod atît de simplu: dacă eu am furat de la ei, este bine, iar dacă ei au furat de la mine, este rău. Iată așa dreptate. Ea este periculoasă și nu permite societății să se dezvolte în direcția în care sentimentul de dreptate va domina treptat și va fi împărtășită de cît mai mulți cetățeni”, a declarat Andrei Muntean.

8
4
0
5
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав