X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Ambasadoarea Marii Britanii, despre reforma justiției din R. Moldova: „Necesită timp și răbdare”

10 iun. 09:00   Politică
1104 0

Reforma sistemului judiciar – unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană – necesită și timp, și răbdare, declară ambasadoarea Marii Britanii în țara noastră, Fern Horine.

Diplomata a precizat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus”, de la TV8, că procesul prin care trecere Republica Moldova este unul de durată și că acesta va fi monitorizat „cu atenție” de Regatul Unit.

„Am văzut comentarii de la Guvern și de la colegii diplomatici că acest proces a durat mai mult decît s-ar fi dorit. Cred că ceea ce trebuie să ținem cu toții minte este că lucruri importante precum reforma judiciară necesită timp, necesită răbdare. Este un proces prin care trece R. Moldova și acesta va dura. Dar cred că rezultatele pe care le-am văzut pînă acum se îndreaptă în direcția corectă. Voi continua să monitorizez cu atenție. Dar, din nou, nu subestimez provocarea de a încerca să scapi de un sistem de oameni care nu vor să fie scoși din el și asta este foarte greu”, a declarat ambasadoarea.

De menționat că, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, o prioritate este reformarea justiției. Autoritățile de la Chișinău și-au asumat curățarea sistemului prin evaluarea externă a procurorilor și a judecătorilor, precum și prin numirea unui procuror general, funcție devenită vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo a fost demis din această funcție. Recent, concursul pentru funcția de procuror general, care a eșuat din prima, a fost cîștigat de Ion Munteanu. Detalii - AICI.

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut că reforma justiției „s-a înglodat” și că avansează cu „pași mici”. Șefa statului susținea că de vină ar fi, inclusiv, rezistența „oamenilor corupți” din sistem, care ar fi afiliați, inclusiv, unor grupări criminale sau Kremlinului. Maia Sandu a dat asigurări, însă, că procesul de reformare a justiției va continua, în ciuda rezistenței. Detalii - AICI.

0
0
0
7
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?