X 
Cutremure stiri: 504

Alegerile prezidențiale: Сîte buletine de vot vor fi expediate în cele două secțiile de votare deschise în Rusia

12 oct. 10:00   Politică
2 ore in urma 1131 0

Redacția Noi.md a solicitat Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova clarificări privind organizarea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, în contextul deschiderii celor două secții de votare din Federația Rusă.

Întrebările au vizat capacitatea maximă a fiecărei secții, numărul de buletine de vot alocate și măsurile ce vor fi luate pentru gestionarea eventualelor aglomerări de alegători, ținînd cont că în Federația Rusă se află un număr foarte mare de cătățeni moldoveni.

Ministerul a răspuns că fiecare secție de votare va primi 5000 de buletine, conform legislației electorale, ceea ce înseamnă că în total vor fi expediate 10.000 de buletine către cele două secții din Rusia.

În privința gestionării unor posibile cozi mari de alegători, mai ales înainte de închiderea secțiilor de votare, responsabilitatea va reveni președinților birourilor electorale, care vor aplica măsurile necesare pentru a asigura desfășurarea eficientă a procesului de vot, precizează ministerul.

După primirea acestui răspuns, Noi.md a mai adresat cîteva întrebări suplimentare, însă, pînă la momentul publicării, nu am primit un răspuns. Printre acestea este și întrebarea dacă sînt luate în considerare măsuri excepționale, precum extinderea timpului de votare, pentru a gestiona eventualele aglomerări.


Redacția a cerut specificarea acestor căi legale, însă informațiile rămîn deocamdată neclarificate.

De asemenea, redacția a solicitat informații și de la Comisia Electorală Centrală (CEC) referitoare la întrebările de mai sus, dar nu a primit încă niciun răspuns.

Amintim, la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, în Federația Rusă vor fi deschise doar două secții de votare. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC), după ce Ministerul de Externe a informat despre imposibilitatea asigurării logistice pentru funcționarea birourilor electorale din alte trei localități.

Amplasarea în imediata apropiere de locuri de adăpost, mai exact buncăre, dotarea spațiilor cu intrări și ieșiri de rezervă, precum și asigurarea unei suprafețe corespunzătoare – sînt câteva din condițiile logistice recomandate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pentru a face posibilă deschiderea a încă trei secții de votare în Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut. Pentru că Ministerul de Externe (MAE) nu a putut îndeplini aceste condiții, Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a văzut nevoită să adopte hotărârea cu privire la imposibilitatea organizării și funcționării de facto a celor trei secții de votare din Rusia, a precizat vicepreședintele CEC, Pavel Postica. El califică situația ca fiind „regretabilă".

0
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав