X 
Arşiţa stiri: 225
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4135

Pe lîngă cascada Saharna și cascada Țîpova este afectată de secetă

25 aug. 10:04   Societate
14 ore in urma 1557 0

Una dintre atracțiile turistice din R. Moldova, cascada Saharna din raionul Rezina s-a oprit din cauza secetei.

Turiștii și credincioșii care au vizitat Mănăstirea Saharna au observat că apa nu mai cade de pe stînci și au postat pe rețele imagini video și foto cu cascada secată, care au stîrnit discuții și îngrijorări.

Un alt obiectiv turistic din zonă este Cascada Mare Țipova din același raion, este afectată de temperaturile înalte, debitul acesteia scăzînd considerabil. Apa va reveni la toamnă, cînd va ploua, dau asigurări specialiștii, transmite Noi.md cu referire la Europa Liberă.

Aceasta face parte din rîulețul Jidăuca, care are o lungime de 13 km și pornește dintre dealurile satului Cinișeuți. În canionul Țipova-Horodiște, ar fi cinci-șapte cascade „mai măricele”, spune Ludmila Iftodi, șefa complexului muzeal „Saharna-Țipova”, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Muzeografa spune că debitul Cascadei Mari a scăzut vizibil față de această primăvară, iar alte două – Cascada Mică și Pletele Veronicăi – au secat. Iftodi susține că ultima dată Cascada Mică a secat, acum 4 sau 5 ani, din cauza barajelor de pe rîu. Ea admite, însă, că anul acesta ar putea să există mai multe cauze, inclusiv seceta.


Și rîulețul Jidăuca se varsă în Nistru. Pe parcursul verii, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a menținut cod roșu și portocaliu pe principalele rîuri interne. Din cauza secetei, scad atît apele subterane, cît și izvoarele care alimentează rîurile, explică Alexandru Cojocari, șeful Direcției managementul resurselor de apă de la Agenția „Apele Moldovei”. Cînd va ploua, rîurile și cascadele vor reveni la debitul lor normal, dă asigurări specialistul.

În timp ce rîurile din interiorul țării depind de precipitații și seacă pe timp de caniculă, rîurile Nistru și Prut sînt mai puțin vulnerabile, întrucît apa vine din Munții Carpați, explică Oleg Ciubotaru, șeful Secției monitoring hidrologic de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав