X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Noi reglementări în domeniul mass-media, propuse de guvernare

15 aug. 2018,, 12:50   Societate
2444 0

Termenul de furnizare a informațiilor de interes public către solicitanți ar putea fi redus de la 15 la 10 zile. Prevederea se regăsește într-un proiect de lege elaborat de către deputații majorității parlamentare.

Proiectul de lege definește noțiunea de jurnalist, descrie mecanismul de oferire a legitimațiilor pentru jurnaliști străini, instituie modificarea unor prevederi cu privire la secretul de stat și abrogarea Legii presei. Potrivit autorilor, proiectul vine să ajusteze legislația națională la standardele legislației europene.

Astfel, potrivit documentului, instituțiile media trebuie să se înregistreze la Agenția Servicii Publice în Registrul public al mass-media. Totodată, fiecare număr al publicației periodice trebuie să includă următoarele date de referință: denumirea publicației, fondatorul, numele redactorului (redactorului-șef) sau al persoanei care îl suplinește, numărul de ordine și data ieșirii de sub tipar, prețul unui exemplar, sediul redacției și al tipografiei, indexul, tirajul și numărul și data înregistrării. Instituțiile mass-media online vor fi, la fel, obligate să ofere aproape aceleași informații menționate mai sus.

Totodată, proiectul de lege interzice editarea și difuzarea publicațiilor periodice neînregistrate.

Jurnaliștii străini, conform documentului, vor fi acreditați de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIIE). Totodată, autoritățile publice vor putea să refuze acordarea acreditării jurnaliștilor numai pentru fapte care împiedică „desfășurarea normală a activități autorității publice”. MAEIE poate suspenda acreditarea jurnalistului străin în cazul în care acesta încalcă Constituția sau alte legi.


Anumite modificări se referă la procedura care garantează accesul la informație. Proiectul prevede că, dacă există o necesitate justificată în care oferirea informațiilor de interes public nu necesită amînarea, furnizarea informațiilor de interes public se face în două zile.

Autorii au extins lista furnizorilor obligați să ofere informații solicitanților. Printre aceștia se numără și întreprinderile și societățile pe acțiuni în care statul este fondator și/sau acționar, partidele politice, organizațiile social-politice, formațiunile politice, cultele religioase și organizațiile necomerciale. Vor fi obligate să ofere informații și „persoanele fizice sau juridice de drept privat care sînt și/sau au fost în relații de parteneriat cu și/sau cooperare cu autoritățile publice și alți subiecți menționați mai sus sau care au fost remunerate din bani publici sau din granturi/fonduri internaționale.

De asemenea, furnizorii de informații vor fi obligați să publice mai multe informații despre instituția propriu-zisă, despre numărul de angajați, date statistice, achiziții publice și altele.

Proiectul de lege a fost elaborat de către deputații Andrian Candu, Eugen Carpov, Corneliu Mihalache și Vladimir Hotineanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?