X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4147

Salariile vor crește în 2024. Ce spun experții economici

8 sep. 10:40   Societate
12 ore in urma 6385 0

Deși salariile cetățenilor sînt în creștere, există presiuni post-inflaționiste, susțin experții economici.

Potrivit acestora, în anul 2024 salariile moldovenilor ar putea să se majoreze cu aproape 11 la sută. Oamenii spun că salariile sînt mici și fac cu greu față cheltuielilor.

Unii cetățeni spun că în Republica Moldova salariile sînt mici, iar prețurile la produsele alimentare îi bat la buzunar. Cele mai nemulțumite sînt familiile în care lucrează doar un singur membru.

„Foarte mulți prieteni care au rămas în țară au salarii decente”. „Pentru mine e suficient, îmi ajunge”. „O mare parte din salariu îl cheltuiesc pentru produsele alimentare, iarna pentru serviciile comunale. Care au pe cineva peste hotare, poate îi ajută, eu cu soțul lucrăm în țară”. „sînt foarte mici salariile. Cum au fost salariile opt mii de lei cu șase-șapte ani în urmă, așa și au rămas”. „Salariile sînt mici, nu îți ajunge. Dar dacă mai stai la chirie – e rău”. „Foarte mici salariile. Prețurile la tot s-au scumpit. Cu ce să trăiască omul, dacă o pîine costă nouă lei”. „Nu ne ajunge absolut pentru nimic, avînd în vedere prețurile pentru mîncare”, au spus oamenii.

În anul 2024 salariile cetățenilor ar putea să se majoreze cu aproape 11 la sută, a declarat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, în prezent oamenii ar trebui să simtă că o duc mai bine decît acum cîțiva ani la capitolul venituri.


„Biroul de Statistică ne anunță că în trimestrul doi din acest an salariul mediu lunar a ajuns la 14 069 de lei. Acum avem un ecou al inflației. Noi am avut doi ani de zile de creștere a prețurilor, salariile au crescut, însă creșterea reală a fost negativă, lucru care rar se întîmplă la noi. Agenții economici sînt forțați să majoreze salariile. Oamenii sînt extrem de nemulțumiți, de aceea avem o presiune post-inflaționistă”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Potrivit IDIS „Viitorul”, în Republica Moldova, costul forței de muncă, atît din remunerarea oficială, cît și din cea neoficială, este de 60% din Produsul Intern Brut. Raportat, costul forței de muncă din țara noastră este aproape de două ori mai scump decît în România. În anul 2023 salariul mediu lunar brut a fost de 13 400 de lei.

6
1
1
7
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав