X 
Arşiţa stiri: 225
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4135

Află cum poți returna Gratis un electrocasnic vechi

23 aug. 17:31   Societate
4 ore in urma 2040 0

Află că atunci cînd cumperi un electrocasnic nou poți returna gratis unul vechi.

Astăzi, Ministerul Mediului a venit cu o instrucțiune explicită cum poți scăpa corect de echipamentele electronice vechi, dar și importanța reciclării.

Importatorii și producătorii de echipamente electrice și electronice au obligația să colecteze și să recicleze deșeurile generate de produsele lor, adică atunci cînd un electrocasnic nu mai poate fi utilizat, cei care vi l-au vîndut au obligația să vă ia înapoi acel electrocasnic pentru reciclare, (conform Hotărîrii Guvernului Nr. 212 din 2018).

Iată cîteva metode cum poți scăpa gratuit de deșeurile electrice și electronice?

  1. Predarea echipamentelor vechi la cumpărarea unui nou: De exemplu, dacă cumperi un frigider nou, la livrare, poți cere ca frigiderul vechi să fie preluat gratuit.

  2. Poți să le duci în magazinele de electrocasnice: Magazinele cu o suprafață de vînzare mai mare de 200 m² sînt obligate să aibă containere pentru colectarea deșeurilor electrice mici (pînă la 25 cm) cum ar fi: un fierbător, telefon, fier de călcat, sau baterii fără a fi obligat să cumperi ceva în loc.

  3. Colectarea DEEE se face și de la gospodării: În localități mari adică peste 10k de locuitori trebuie să fie instituite puncte de colectare, iar în localitățile mici, DEEE-urile urmează a fi colectate semestrial de către agenții economici (sistemele colective) împreună cu autoritățile locale prin intermediul serviciului de salubrizare în cadrul campaniilor de reciclare.

De ce nu trebuie să vinde echipamentele vechi persoanelor neautorizate?

Deseori, echipamentele vechi sînt vîndute unor persoane care nu sînt autorizate și nu le reciclează corespunzător. Echipamentele sînt deseori dezmembrate, iar părțile rămase sînt aruncate fie la groapa de gunoi, fie sînt arse, ceea ce provoacă poluarea apelor, solului, aerului și dăunează sănătății. În loc să obțineți un cîștig mic imediat, riscați să contribuiți la probleme de mediu care vor necesita cheltuieli mult mai mari pentru a fi rezolvate.

Ce faci atunci cînd vrei să-ți aperi drepturile?

Dacă întîmpini probleme, poți raporta neregulile prin Linia Verde a Inspectoratului pentru Protecția Mediului la (022) 22 69 51.

Ministerul Mediului își reiterează angajamentul pentru protecția mediului și să promoveze un mediu curat și sănătos prin implementarea de politici sustenabile și inițiative ecologice eficiente.

1
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав