X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Sergiu Caraman, despre criza judecătorilor la CSJ: „Situația este foarte complicată”

8 iul. 08:45   Societate
2585 0

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se confruntă cu o criză de judecători, iar situația este „foarte complicată”, în special în colegiul penal.

Declarația a fost făcută de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, la TV8. Potrivit lui, lucrurile ar putea să se amelioreze semnificativ odată cu numirea a cel puțin 11 judecători la CSJ, în cadrul procesului de reformă în desfășurare. Sergiu Caraman estimează că schimbare s-ar putea produce într-un an de zile, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Situația la CSJ, în special în colegiul penal este una foarte complicată., Acum am numit de bază doi joi judecători la CSJ și, din cîte am înțeles, au fost desemnați să judece cauzele penale. Cred că lucrurile reanimate și vor merge înainte, dar deocamdată avem ce avem, o situație nu tare bună la Curte. Încercăm să redresăm situația”.

Potrivit lui Sergiu Caraman, lucrurile se vor schimba din momentul în care la CSJ vor activa cel puțin 11 judecători. Întrebat cînd acest lucru s-ar putea întîmpla, președintele interimar al CSM a precizat că nu mai devreme de un an.

„Cînd vom avea 11 judecători numiți în funcție, atunci vom avea și un plen al CSJ, și un președinte al CSJ și atunci vom putea spune că lucrurile cît de cît s-au normalizat la Curte. Estimez că, cît de optimist nu aș fi eu, mai devreme de primăvara anului viitor nu sînt sigur ca asta se va întîmpla”.


Amintim că Parlamentul a aprobat reformarea CSJ, în primăvara anului 2023, drept o condiție a Uniunii Europene în parcursul de eurointegrare. După reformare, Curtea urmează să fie formată din 20 de magistrați. Pentru funcții în CSJ pot candida inclusiv reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

Pentru a ajunge în fotoliul de judecător al CSJ, candidații urmează, însă, la prima etapă, să treacă Vettingul – evaluarea externă a integrității financiare și etice. Ulterior, concluziile Comisiei sînt expediate pentru examinare Consiliului Superior al Magistraturii.

2
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?