X 
Arşiţa stiri: 209
Jocurile Olimpice stiri: 231
Transnistria stiri: 1460

Programul Prima Casă Plus va fi accesibil și pentru moldovenii plecați peste hotare, dar nu pentru toți

6 aug. 15:55   Societate
4 ore in urma 1203 0

Cetățenii Republicii Moldova reveniți din străinătate pentru a locui acasă permanent vor putea să aplice la programul Prima Casă Plus și să-și achiziționeze o locuință.

Totodată, acest program nu va fi accesibil pentru moldovenii care s-au stabilit definitiv cu traiul peste hotare și doresc să-și cumpere un imobil pentru a-l da în chirie. Precizările au fost făcut de către purtătorul de cuvînt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

„Deci, în acest caz, acest program nu va fi posibil de implementat prin intermediul acestui sistem. Respectiv, să fim foarte atenți la informațiile care circulă, în unele cazuri sînt manipulări intenționate pentru a crea conversații la acest subiect”, a spus Vodă.

Oficialul a menționat că programul Prima Casă Plus este pe ultima metri de implementare și că în curînd acesta va fi lansat oficial și cetățenii vor avea acces la el.

„Sîntem pe ultima sută de metri în operaționalizarea acestui program, care, la fel cum au promis autoritățile, va fi încheiat în luna iulie cu procedurile birocratice și, în luna august, în cel mai scurt timp, aceste oferte vor fi disponibile pentru conaționali”


Printre noutățile cu care vine programul, Daniel Vodă a menționat că Prima Casă Plus va putea fi accesată și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, precum liberii profesioniști, avocați, taximetriști, artiști, mediatori, deci oricare activitate, din care persoana să aibă un venit.

Totodată a fost majorată valoarea maximă a locuințelor care pot fi achiziționate - de la un milion de lei la 2,5 milioane de lei -, dar și perioada maximă de acordare a creditului preferențial -de la 25 la 30 de ani. De asemenea, a fost exclusă limita de vîrstă a solicitanților, singura condiție fiind ca persoanele să achite creditul pînă la atingerea vîrstei de pensionare.

„Alte elemente noi a programului se referă și la faptul că autoritățile își doresc să sporească solicitarea locuințelor în afara Chișinăului, astfel să fie mai accesibile locuințele pentru familiile din zonele rurale și să susțină dezvoltarea regională. În același timp, beneficiarii programului vor putea să-și schimbe, de exemplu, banca creditoare și să negocieze condiții mai avantajoase în cazul în care este necesar. Și la fel, un element care este foarte util este că persoanele care au o locuință de pînă la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la acest program pentru a procura o locuință mai mare în cazul în care situația în familie s-a schimbat și au nevoie de o locuință mai mare., a mai spus Daniel Vodă.

Totodată, au fost simplificate și o serie de proceduri de accesare a programului. Cei care sînt deja beneficiari ai programului vor putea să-și schimbe banca de unde au luat creditul și să negocieze condiții mai avantajoase. Nu va mai fi necesară prezentarea certificatelor eliberate de Agenția Servicii Publice cu privire la locuințele deținute în proprietate.

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018, iar pînă în prezent, peste 8 mii de persoane au reușit să obțină locuințe.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав