X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Legea privind accesul la informațiile de interes public, aprobat de guvern

12 apr. 2023,, 10:38   Societate
2380 0

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței, din 12 aprilie, o nouă lege privind accesul la informațiile de interes public.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției. Necesitatea de a adopta noua lege rezultă din implementarea cerințelor Comisiei Europene legate de cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Totodată, aceste măsuri sînt stipulate și în planurile de acțiuni ale Guvernului pentru anii 2021-2022.

Proiectul de lege introduce termenul de informație de interes public. În esență, aceast include toate informațiile pe suport de hîrtie sau electronic deținute de autoritățile centrale și locale, întreprinderile publice, întreprinderile private care furnizează servicii publice și întreprinderile energetice.

Orice persoană fizică sau juridică va putea solicita informații de la autorități .

Noua lege scurtează termenul de răspuns la cererile de informații de la 15 zile lucrătoare, cît este în prezent, la 15 zile calendaristice. În plus, solicitantul de informații are dreptul de a preciza sub ce formă dorește să primească răspunsul: în format electronic, pe suport de hîrtie, prin poștă sau de la organizația la care a fost trimisă cererea. Se poate face o excepție în cazurile în care informațiile solicitate sînt disponibile publicului pe internet sau la sediul autorității sau în cazul în care autoritatea publică nu are capacitatea tehnică de a răspunde la cerere.


În plus, autoritățile vor fi obligate să răspundă gratuit la cererile de acces la informații de interes public dacă răspunsul este solicitat în format electronic sau dacă lungimea răspunsului pe suport de hîrtie nu depășește 20 de pagini.

Cu toate acestea, proiectul de lege implică, de asemenea, numeroase motive pentru care autoritățile sau alți deținători de informații relevante pentru public pot refuza accesul la acestea. De exemplu, autoritățile pot refuza, invocînd protecția securității naționale, a relațiilor internaționale, protecția datelor cu caracter personal și chiar protecția mediului.

Pentru încălcarea prevederilor legii sînt prevăzute amenzi, care vor putea fi impuse de către instanța de judecată. În funcție de gravitate și de încălcare, acestea variază de la 250 de lei la 10.000 de lei.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав