X 
Arşiţa stiri: 226
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1420

Atenție la escrocheria "Ruda implicată în accident". Tînța infractorilor sînt, mai ales, vîrstnicii

16 aug. 09:30   Societate
5 ore in urma 1695 0

De mai bine de o lună, sînt difuzate în multiple locații din capitală, inclusiv în centre comerciale, transport public, piețe și gări auto, informații despre prevenirea escrocheriilor. Chiar și așa, schema „ruda implicată în accident rutier” continuă să prejudicieze cetățenii de sume semnificative de bani.

În acest context, oamenii legii au decis să meargă fizic și să discute cu cetățenii despre cum se pot proteja în asemenea situații. Aceștia au discutat, în mod special, cu persoanele în etate care rămîn a fi cele mai vulnerabile.

„Dacă vă sună cineva, să vă vorbească despre astfel de situații, închideți și sunați la 112”, îi avertizează oamenii legii pe cetățeni.

O femeie a povestit că zilele trecute a sunat-o o tînără care spunea plîngînd că e nepoata ei și că a comis un accident rutier, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Plîngea, am crezut că este nepoata mea din Sankt-Petersburg și îmi spunea: "Bunico, am fost implicată într-un accident, am nevoie de bani, credeam că este nepoata, dar nu era ea.


-Ce sumă vi s-a cerut?

- 30 de mii de euro, i-am spus că nu am așa sumă, am doar 100 de euro. M-a întrebat dacă am și lei moldovenești și atunci m-am gîndit de ce în Rusia ar avea nevoie de lei".

De la începutul anului, numai în capitala au fost înregistrate 128 de cazuri de escrocherie prin intermediul acestei scheme, prejudiciul fiind de 13 milioane de lei. Peste 100 de cazuri au fost descoperite de polițiști. De cele mai multe ori, escrocii cer de la zece mii de lei pînă la cîteva mii de euro.

Potrivit poliției, este o rețea mare, gestionată din afara țării, iar escrocii reușesc să amăgească victimele că sînt chiar fiul, fiica, soțul, fratele sau orice altă rudă, care cere cu disperare ajutor. Aceștia spun că au nevoie de o sumă de bani, pentru a scăpa de răspundere, după ce au comis un accident rutier grav. Cei mai vulnerabili sînt vîrstnicii.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, oamenii spun că nu răspund la apelurile de pe numere necunoscute.

„Văd la știri informații despre faptul că oamenii se plîng după ce dau date despre cardul bancar, chiar mie pe messenger mi-a scris o prietenă că vrea să îi fac un transfer, m-am prins repede pentru că ea întotdeauna mă telefona, am înțeles că era un escroc”.

„Ținînd cont de faptul că escrocheriile cu schema „ruda implicată în accident ia amploare din ce în ce mai mult, noi nu putem rămîne indiferenți față de aceasta, astfel rolul nostru este de a informa populația și de a preveni victimizarea cetățenilor prin discuțiile propriu-zis cu aceștia, prin împărțirea posterelor informative cu privire la această escrocherie. Să fie auzit și ascultat mesajul sonor difuzat de către noi în centrele în care este mai multă populație.

Dacă sînteți telefonați de către o persoană necunoscută care vă anunță că o rudă apropiată dumneavoastră a fost implicată într-un accident rutier, iar pentru a scăpa de pedeapsă vi se cer bani, întrerupeți imediat apelul și anunțați poliția. Nu transmiteți nimănui bani, datele personale și cele bancare”, a declarat ofițerul superior din Serviciul de Prevenire, Daniela Harghel.

Oamenii sînt îndemnați să nu ofere niciodată datele personale la telefon, iar în cazul unui apel suspect, să închidă conversația și să sune la 112.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав