Solicitat de Agenție, purtătorul de cuvînt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, a menționat că minorii au ajuns la institut în stare destul de gravă și au beneficiat de tratament specific în cadrul secției de hemodializa si toxicologie, transmite Moldpres.
„Toți pacienții au beneficiat de tratament specific și au dinamică pozitivă. Medicii îndeamnă părinții să fie prudenți și să nu ofere ciuperci copiilor mici dacă nu cunosc proveniența acestora”, a spus Cazacu.Medicul de familie, Ina Sîrghi, a menționat că ciupercile nu trebuie să se regăsească în alimentația micuților, în special cele culese din păduri.
Contactată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor, a menționat că, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 115 cazuri de intoxicații cu ciuperci. De ajutorul medicului au avut nevoie 171 de persoane, inclusiv 22 de copii.
Conform specialiștilor în sănătate, la aproximativ două ore după consumul ciupercilor toxice poate apărea greața, voma, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Totodată, peste șase ore pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă, halucinații și chiar comă.
Medicii reiterează că intoxicația cu ciuperci este o urgență medicală atît la maturi, cît şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi inițierea tratamentului pot salva viața bolnavului.
Adăuga comentariu