X 
Cutremure stiri: 507

Corneliu Popovici: „Incompetența și abaterile de la cadrul normativ vor duce țara de rîpă”

4 oct. 05:50   Societate
8 ore in urma 2417 0

Fostul ministru al educației, Corneliu Popovici este de părerea că reforma de reorganizare/lichidare a universităților din Moldova, inițiată cu scopul declarat de a îmbunătăți situația din domeniul învățămîntului superior, generează „derapaje, incoerență și o stagnare ce tinde spre degradare”, transmite Noi.md

Declarația a fost făcută în contextul raportului publicat recent de Curtea de Conturi, privind multiplele probleme înregistrate în administrarea si utilizarea resurselor financiare publice si a patrimoniului public. Potrivit lui, „incompetența și abaterile de la cadrul normativ vor duce țara de rîpă”, subliniind că este nevoie de o reformă autentică în învățămîntul superior din Moldova, care să aducă rezultate reale.

„Curtea de Conturi, în raportul recent publicat privind administrarea și utilizarea resurselor financiare publice și a patrimoniului public, a identificat mai multe probleme în așa-numitul proces de reformă: reorganizarea instituțiilor nu a fost realizată conform normelor legale, ceea ce a generat dificultăți în integrarea personalului și gestionarea patrimoniului. Instituțiile absorbante, precum UTM și USM, nu au înregistrat corect în evidența contabilă drepturile și obligațiile aferente instituțiilor absorbite și nu au evaluat patrimoniul transmis, ceea ce dovedește că reorganizarea s-a efectuat cu abateri de la cadrul normativ în vigoare. Neevaluarea si neînregistrarea corespunzatoare a patrimoniului public gestionat creează riscuri privind apararea dreptului de proprietate publica asupra acestuia.”, a afirmat Corneliu Popovici.

De asemenea, fostul ministru, a subliniat că Curtea de Conturi a identificat si alte probleme majore in sistemul de invatamânt superior, afectat in ultimii ani de așa-numita reformă.

În raportul Curții de Conturi se menționează și „deficiențe și neconformități în gestionarea patrimoniului public și a resurselor financiare, care au afectat buna guvernare”. Corneliu Popovici a dat ca exemplu cheltuielile nejustificate realizate de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și pierderile de venituri ale Universității de Stat din Moldova (USM). „Nerespectarea prevederilor cadrului normativ privind alocațiile bugetare pentru întreținerea căminelor a generat cheltuieli suplimentare și pierderi de venituri. De exemplu, UTM a cheltuit nejustificat 3,27 milioane de lei, iar USM a pierdut venituri de 665,8 mii de lei”, a subliniat fostul ministru.


Popovici a atras atenția și asupra problemelor din procesul de achiziții publice, care a fost „marcat de nereguli, afectînd legalitatea, transparența și eficiența achizițiilor”.

Fostul ministru, atrage atenția că, Curtea de Conturi subliniază necesitatea unor reforme profunde in sistemul de invatamânt superior si o responsabilitate sporit din partea factorilor de decizie.

„O astfel de situație era previzibilă, avînd în vedere că așa-numita reformă din vara anului 2022 a fost concepută 'peste noapte' și nu reprezintă altceva decît un șir incoerent de inițiative, experimente și eșecuri. Aceasta se rezumă la imitarea unor modele străine, optimizări, lichidări și disponibilizări. În învățămîntul superior din Moldova este necesară o reformă autentică, nu doar de suprafață, care să aducă rezultate reale și să consolideze universitățile din țară”, a concluzionat Corneliu Popovici.

22
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав