X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Analiză: Ce pedepse au primit autorii alertelor cu bombă din Moldova

8 iul. 12:36   Societate
2218 0

Starea de ebrietate, glumele sau răzbunarea. sînt cîteva dintre motivele invocate în instanță de persoanele care au alertat fals autoritățile despre existența obiectelor explozive la sediile instanțelor, pe stradă sau în incinta blocurilor locative.

În acest sens, echipa Agora.md a analizat cinci cele mai recente sentințe date de prima instanță în astfel de cazuri. Magistrații au stabilit pedepse cu muncă neremunerată în folosul comunității, fie chiar pedeapsă cu închisoarea, transmite Știri.md.

Un bărbat originar din Orhei a alertat oamenii legii la data de 12 și 13 iunie 2023 despre faptul că „în sediul întreprinderii Moldtelecom este amplasată o bombă”. În cadrul audierilor, bărbatul a spus că a făcut acest lucru fiind că avea pică pe întreprindere căci i-au deconectat televizorul de la domiciliul părinților săi. De asemenea, acesta a spus că îi pare rău pentru ceea ce a comis și că nu va mai repeta acest lucru. Drept urmare, bărbatul a fost condamnat la 140 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Un alt bărbat a făcut un apel fals către Serviciul Unic 112 și a comunicat că Piața Centrală din municipiul Chișinău ar fi minată și va exploda. Alerta nu s-a adeverit, iar instanța l-a declarat vinovat de comiterea infracțiunii și l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Într-un alt caz, un bărbat, fiind deținut în penitenciar i-a transmis „prin metode nestabilite” un telefon mobil unei femei și i-a dat indicații să alerteze oamenii legii despre existența unor obiecte explozibile. Așadar, femeia a efectuat cinci apeluri către Serviciul Unic 112, transmițînd că sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău este minat. Pentru faptele sale, bărbatului i-a fost aplicată o pedeapsă de trei ani de detenție, cu executare în penitenciar de tip semi-închis. Și femeia s-a ales cu pedeapsă penală. Instanța a condamnat-o pe aceasta la un an și șase luni de închisoare. Sancțiunea a fost, însă, suspendată condiționat pe un termen de probă de doi ani și nu va fi executată dacă condamnata, în termenul de probă, nu va comite o nouă infracțiune și prin purtarea exemplară va confirma încrederea acordată de instanță.


De menționat că, alerta falsă cu bombă constituie o infracțiune, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 50.000 de lei pînă 100.000 de sau cu închisoare de la doi la cinci ani.

În cazul în care există circumstanțe agravante precum: acțiunea este săvîrșită în condițiile stării de urgență, asediu sau de război, aduce daune securității statului, este comisă la indicația unui stat străin, a unei organizații străine, pedeapsa va fi cu închisoare de la cinci la opt ani.

3
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?