X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Cum arăta Filarmonica din Chișinău acum mai bine de 60 de ani

15 iul. 04:00   Societate
3895 0

Utilizatorii de Internet au postat un videoclip arhivat în memoria Filarmonicii Naționale numită după el. Serghei Lunkevich, care a fost distrus într-un incendiu în toamna anului 2020.

În videoclip, vedem clădirea Filarmonicii din 1961 după reparații majore și genialul David Oistrakh, care cântă pentru publicul din Chișinău.

Filarmonica Națională a fost centrul vieții culturale din Moldova în perioada sovietică și cea mai mare organizație de concerte care operează în Chișinău.

La sfârșitul secolului al 19-lea, clădirea a fost proiectată de arhitectul Chisinau Mikhail Chekerul-Kush.

în 1940, Filarmonica de Stat din Moldova a fost înființată pentru a promova creativitatea muzicală și abilitățile de interpretare, pe baza cărora au lucrat diverse grupuri – muzică simfonică și pop, ansambluri coregrafice.


În 1960, a fost efectuată o reconstrucție la scară largă în clădire sub conducerea arhitectului V. Wojciechowski. Ca urmare a restructurării, nu numai interiorul a fost transformat, ci și exteriorul – intrarea principală a fost decorată cu un portic cu șase coloane, ceea ce a conferit clădirii o monumentalitate și o anumită solemnitate. Au fost renovate și sălile de concerte mari și mici, iar sala de orgă a fost reconstruită.

În această perioadă, grupurile Filarmonice au făcut constant turnee atât în Moldova, cât și în străinătate. Tururi ale grupurilor de artă străine au fost organizate sub auspiciile Filarmonicii și se desfășoară activități științifice și educaționale active. Numărul de concerte pe an a ajuns la patru mii.
Sala Filarmonicii moldovenești a rămas centrul principal al vieții muzicale din Chișinău timp de câteva decenii. Acest lucru poate fi judecat cel puțin de departe de lista completă a muzicienilor și cântăreților remarcabili care au cântat pe scena sa.

Compozitorii D. șostakovici, A. Khachaturian, T. Khrennikov, Y. Frenkel, M. Fradkin; pianiștii E. Gilels, S. Richter, G. Neuhaus, G. Ginzburg; violoniștii D. Oistrakh, L. Kogan, Y. Sitkovetsky; violonceliștii M. Rostropovich și D. Shafran; cântăreții I. Arkhipova, E. Obraztsova și E. Nesterenko. Fiecare dintre aceste nume de familie a deschis o pagină de aur în istoria culturii muzicale a URSS.

După cum scrie el locals.md cele mai renumite dintre ele sunt Capela Corală Academică "Doina", ansamblul "Plai", ansamblul de dans popular "Zhok" și altele. La un moment dat, muzicienii care au câștigat faima mondială și – au început activitățile creative la Filarmonică-Timofey Gurtovoy, Boris Milyutin, Dmitry Goya, Sergey Lunkevich.

Filarmonica Națională Serghei Lunkevici a fost deschisă în 1940 și reconstruită 20 de ani mai târziu. În septembrie 2020, a izbucnit un incendiu sever în clădire, care a fost complet eliminat abia a doua zi. Tavanul sălii principale s-a prăbușit. Focul a acoperit mai mult de 3.500 de metri pătrați.

Soarta Filarmonicii Naționale rămâne incertă. Deși conceptul unui arhitect German a fost ales în urmă cu un an, conform căruia va fi construită o nouă clădire, autoritățile nu au banii necesari pentru a pune în aplicare ideea.



10
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?