Specialiștii vor comunica despre importanța alegerii responsabile a ciupercilor pentru consum, măsurile de prevenire a intoxicațiilor, precum și acordarea primului ajutor în caz de intoxicație, etc.
De la începutul anului 2024, au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 137 de persoane, dintre care 17 copii pînă la 17 ani. Majoritatea cazurilor au fost determinate de consumul ciupercilor culese de sine stătător din grădinile proprii, livezi, păduri, sau achiziționate de la comercianții neautorizați, de pe marginea șoselelor din preajma pădurilor și preparate în condiții casnice. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în mun. Chișinău, raioanele Orhei, Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești, Sîngerei.Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumată și chiar de vîrstă, copiii, bătrînii și persoanele cu boli cronice fiind cei mai vulnerabili. Intoxicații grave înregistrate de instituțiile medicale din Moldova au avut loc în urma consumării în alimentație a unor specii de ciuperci larg răspîndite, care se confundă deseori cu cele comestibile.
Important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi administrarea unui tratament optim pot salva viaţa bolnavului. Cu cît simptomele apar mai rapid după consumul ciupercilor, cu atît intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diareea, transpiraţie excesivă. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot contribui la deces. Există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinaţie cu alcool.
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, apelați imediat numărul de urgență 112 și solicitați asistența medicală urgentă.
Pînă la sosirea echipei medicale asigurați-vă ca persoana intoxicată va bea cît mai multă apă (2-3 litri) de temperatura camerei. Nu se recomandă apă caldă sau sărată. De asemenea, se recomandă provocarea vomei pentru a elibera conținutul stomacului pînă apele vomitive devin limpezi.
Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în special a formelor grave şi deceselor, este necesar de respectat următoarele reguli:
Aveți grijă de copii! Este important să preveniți situațiile, în care un copil ar putea mînca o ciupercă crudă. Pentru a face acest lucru, înainte de plimbare, trebuie să inspectați locul, în care va merge copilul. De asemenea, trebuie să fie permanent inspectate de administrație teritoriile creșelor și grădinițelor, școlilor și altor instituții pentru copii. În plus, trebuie să monitorizați îndeaproape copiii în timp ce mergeți la plimbare, în special în parcuri, piețe, locuri de joacă și în pădure.
Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.
Adăuga comentariu