X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

O parlamentară insistă asupra introducerii screening-ului cancerului mamar

26 oct. 2018,, 11:22   Societate
1843 0

Parlamentara Elena Bodnarenco recomandă introducerea screeningului cancerului la sîn în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru toate femeile, și se arată nedumerită de acest lucru nu a fost făcut pînă acum, ținînd cont de numărul mare de decese pe care îl provoacă cancerul mamar.

Răspunzînd la o interpelare a deputatei, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a invocat resurse financiare limitare.

Raportînd, joi, în plenul Parlamentului, Aliona Serbulenco a declarat că pînă acum au existat mamografe doar la Institutul Oncologic, Centrul Republican de Diagnostic și în rețeaua privată, unde persoanele au acces limitat. Secretarul de stat a adăugat că cele trei mamografe mobile procurate recent vor spori accesibilitatea populației din zona rurală către aceste servicii.

În structura deceselor cauzate de tumori în anul 2017, cancerul mamar a fost pe locul cinci, după cancerul uterin, pulmonar, intestinal și hepato-gastric. 511 femei au decedat în 2017, 124 dintre acestea erau de vîrstă aptă de muncă. Cea mai mare incidență a deceselor s-a înregistrat în Rezina, Glodeni și Vulcănești.

În anul 2016, a fost aprobat Programul național de control al cancerului pentru 2016-2025, și sînt planificate acțiuni concrete pentru profilaxia mai multor forme de cancer, inclusiv cancerul mamar. Peste patru milioane de lei s-au planificat din fondurile CNAM pentru măsurile de profilaxie pentru anul 2019.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că medicul de familie este cel care stabilește cînd o femeie are nevoie de serviciile de screening ale patologilor mamare prevăzute de Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Tot medicul de familie efectuează obligatoriu examinarea clinică a glandelor mamare a femeilor și fetelor de 18 ani și peste, și decide programarea pentru investigații ultrasonore sau mamografie.

Cancerul la sîn ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi anual. Aproximativ zece la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vîrsta medie a persoanelor care se îmbolnăvesc este de 50 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?