X 
Cutremure stiri: 508

„Ziua Națională a Portului Popular”, sărbătorită în toată țara (VIDEO)

24 iun. 2020,, 17:15   Societate
3193 0

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și reprezentanții instituțiilor de cultură din raionale Călărași, Edineț, Fălești, Leova, Rezina, Ungheni și mun. Bălți organizează un șir de evenimente dedicate celei de-a V-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular.

Principalele obiective ale organizatorilor sînt valorificarea costumului autentic popular, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, dar și promovarea tehnicilor de confecționare a costumului pe plan naţional şi internaţional.

Astfel, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău organizează în perioada 24 iunie – 04 iulie concursul celor mai autentice și reprezentative ii din R. Moldova create în ultimii ani. Rezultatele concursului vor fi făcute publice pe data de 4 iulie.

Pentru copii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează un concurs de fotografie cu genericul „De la străbuni lăsat!”. Scopul concursului este de a promova tradiția portului popular din toată țara. Participanții la concurs pot trimite, pînă pe data de 26 iunie, fotografii realizate de copii cu vîrsta de pînă la 15 ani, îmbrăcați în costum tradițional autentic, însoțite de informații despre istoria costumului.

Concursuri și activități dedicate portului popular vor fi organizate și la Ungheni, Fălești, Edineț, Rezina, Leova, Călărași, Bălți.


„Ziua Națională a Portului Popular” a fost instituită prin Hotărîrea Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015, la inițiativa Ministerului Culturii, fiind marcată în ultima duminică a lunii iunie.

Totodată, reamintim că informații amănunțite despre istoria costumului moldovenesc, costumul popular femeiesc și bărbătesc, precum și accesoriile costumului popular puteţi afla din compartimentul «CULTURA» al proiectului moldovenii.md.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав