X 
Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4137

Dosarul fraudelor de la BEM: a doua persoană condamnată la pușcărie pentru spălare de bani

31 iul. 21:10   Societate
5068 0

Instanța s-a pronunțat pe încă un caz în dosarul „Frauda bancară”. A doua dintre cele șapte persoane deferite justiției în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM) și-a aflat sentința.

Un bărbat a fost condamnat la 6,5 ani de închisoare pentru escrocherie la Banca de Economii și spălare de bani. Totodată, judecătorii au decis confiscarea a 1,3 mln lei (aproximativ 65 mii de euro) din contul inculpatului în proprietatea statului, transmte Noi.md.

Cazul face parte dintr-o serie de dosare penale inițiate în martie 2013 de către Procuratura Generală, pe baza autosesizării, și conexate ulterior cu alte cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție (CNA). Urmărirea penală a fost efectuată de CNA sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, în decembrie 2011, inculpatul, fiind administrator și fondator al unei companii, a obținut prin înșelăciune un credit de 4 400 000 de lei de la „Banca de Economii” SA. Acesta nu a restituit creditul, cauzînd astfel instituției financiare un prejudiciu considerabil. Ulterior, banii obținuți fraudulos au fost transferați către diverse companii pentru a tăinui și deghiza originea lor ilicită. Într-un final, inculpatul a ridicat în numerar mijloace bănești în sumă de 1,3 milioane lei.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Cauza a fost examinată pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a durat 8 luni.


În rezultatul analizei probatoriului administrat, la 30 iulie 2024, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de complicitate la comiterea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari, condamnîndu-l pentru concurs de infracțiuni la 6,5 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a desfășura activitate în domeniul administrării bunurilor pe un termen de 2 ani.

Totodată s-a dispus confiscarea specială în sumă de 1,3 milioane lei din contul inculpatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunilor.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

La 05 iunie 2024, o altă persoană a fost recunoscută vinovată de săvîrșirea infracțiunii de spălare de bani și condamnată la 5 ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost contestată de către acuzatorii de stat, din motiv că nu a fost dispusă confiscarea specială din contul condamnatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunii în sumă de 1,6 milioane lei.

Notă: Persoana acuzată de săvîrșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atîta timp cît vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.

16
4
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав