X 
Cutremure stiri: 504

Alexandr Danci: „În Occident nu există tradițiile noastre umanitare privind grija medicului pentru pacient”

12 oct. 19:14 (reactualizat 15 oct. 06:30)   Societate
6 ore in urma 2251 0

În Occident, atitudinea medicilor față de pacient este destul de diferită, iar uneori unii pacienți trebuie să aștepte o săptămînă, o lună sau trei luni doar pentru a ajunge la consultație la un specialist. Compatrioții noștri din diaspora nu înțeleg acest lucru, deoarece își amintesc încă sloganul din perioada sovietică conform căruia pacientul are întotdeauna dreptate.

Despre aceasta a relatat Alexandr Danci, doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia minim invazivă, chirurg endoscopist, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandr Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, acea ușoară ofensă care are loc în Occident în comunicare, cu pacienții care vor să ajungă la medici pentru consultații și așa mai departe, este rezultatul medicinei sovietice, unde exista sloganul că pacientul are întotdeauna dreptate și cumpărătorul are întotdeauna dreptate. Și aceste sloganuri sînt corecte și bune, dar nu au fost asigurate cu o bază de relații sociale.

„Noi aveam așa o sarcină că nu pacientul vine la medic, ci medicul trebuie să meargă la pacient. Este foarte bine că medicul mergea la pacient. Aceat lucru a rămas din acele tradiții umanitare care nu prea există în țările dezvoltate. Acolo, niciun medic de familie nu va merge vreodată acasă la pacient. Nu există așa ceva”, a declarat Alexandr Danci.

El a remarcat că această grijă a medicului pentru pacient provine din tradițiile noastre umanitare de pe vremuri, începînd cu medicii zemstvei, care erau luați de acasă și aduși la pacient cu trăsura.


„Și aici omul spune: „Noi am chemat medicul la domiciliu. De ce nu ați venit? Prin urmare, aceasta este o chestiune delicată, un subiect de etică în medicină, care se numește deontologie, și cu care va trebui să ne confruntăm, începînd cu școala medicală, și va trebui să schimbăm unele lucruri”, a subliniat doctorul în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia minim invazivă, chirurg endoscopist.
Potrivit lui, din păcate, societatea noastră nu poate asigura atît de mulți medici care să fie alături de fiecare pacient la domiciliu sau să fie mereu pregătiți să îi primească.

Alexandr Danci a spus că unii concetățeni de-ai noștri care trăiesc peste hotare sînt nevoiți uneori să aștepte mult timp pentru o vizită la un medic specialist și toată lumea știe că pentru a obține o programare, uneori trebuie să aștepți o săptămînă, o lună și trei luni doar pentru o consultație.

„Este o ofensă excepțională și nu are nimic de-a face cu medicina, dar asta este o altă latură a lucrurilor. Este o altă instituție. Și noi continuăm să credem în acest slogan că pacientul are întotdeauna dreptate, că vom suna, medicul va veni în fugă, sau eu voi veni și voi fi primit imediat la consultație și așa mai departe. Da, noi încercăm să facem acest lucru, dar nu întotdeauna funcționează. Și dacă vin 10 oameni, iar tu primești trei, pentru că fizic poți consulta trei-patru persoane, ceilalți șapte se vor supăra și vor spune că ce fel de medic ești tu, ești pur și simplu un specialist lacom”, a spus Alexandr Danci.

Potrivit acestuia, medicii moldoveni, atunci cînd sunt întrebați de pacienți unde i-ar sfătui să meargă pentru tratament, de exemplu, în Israel sau Germania, spun că aceasta este alegerea lor. Dar au fost cazuri cînd un pacient merge undeva, chiar și în Elveția, și i se spune: „De ce ați venit la noi, dacă noi am fost la voi la o conferință internațională și știm că aveți medici excelenți?

12
2
2
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав