X 
Transnistria stiri: 1419
Eurovision stiri: 504

A început cea de-a doua etapă de restaurare a Cetății Soroca

2 oct. 2023,, 09:15   Nordul Moldovei
2215 0

Au reînceput cercetările la Cetatea Soroca, parte a celei de-a doua etape de restaurare a fortăreței. De această dată, arheologii vor face sapaturi în cazematele complexului, unde au și descoperit o porțiune de pardoseală din cărămidă, construită în perioada poloneză, adică în urmă cu trei secole. Cercetătorii îşi propun să-i ajute pe specialiştii care lucrează acum la renovarea cetății.

„E un vîrf de săgeată, probabil, că e sfîrșitul secolului 15, început de 16. Iată că Cetatea Soroca ne oferă surprize, surse documentare noi pentru a scrie o istorie adevărată a acestei Cetăți”, a spus Ion Tentiuc, cercetător ştiințific, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Arheologii folosesc şi un detector de metale. Toate obiectele descoperite în zona cetăţii vor fi minuţios analizate, după care vor fi expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca. Cercetările în zonă au început încă din anul 2012.

„Au fost efectuate, datorită acestui detector foarte multe obiecte istorice, artefacte care ne poate da cu precizie perioada construcției fortăreței. Am avut marea onoare şi ocazie să ating personal istoria”, a menționat Grigore Păun, arheolog, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

Aproape zilnic, cercetările scot la lumină obiecte de o mare valoare istorică. Arheologii au descoperit şi o podea amenajată din cărămidă, datînd din secolul al 17-lea.


Cercetătorii au la dispoziție trei saptămîni pentru a încheia lucrările derulate. Fortăreața este acum închisă pentru vizitatori.

Amintim că mai multe informații despre cultura, limba, tradițiile și istoria țării noastre pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?