X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4074

Filat va fi privat de mandatul de deputat

12 dec. 2016,, 14:50   Politică
6836 1

Foto: noi.md

Majoritatea parlamentară vrea să-l lase pe Vlad Filat fără funcţia de deputat. Subiectul a fost discutat la sfîrşitul săptămînii trecute la Comisia juridică, iar vineri - pe 9 decembrie - a fost înregistrat un proiect de hotărîre în acest sens.


La şedinţa de joi au participat deputaţii care reprezintă majoritatea parlamentară şi ei toţi au ajuns la concluzia că au premise suficiente pentru a vota acest proiect. La începutul şedinţei a venit şi deputatul PLDM Anghel Agache, dar vazînd "surpriza" de pe ordinea de zi, a părăsit sala în semn de protest.

„Ei nu pot să înregistreze un astfel de proiect, pentru că decizia Curţii Constituţionale spune că pentru demiterea unui deputat trebuie să existe o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Decizia de la Apel este executorie, dar nu este irevocabilă. Preşedinta Comisiei ne-a spus că la baza acestui proiect stă o solicitare de la procurorul general", ne-a declarat Anghel Agache.

La rîndul său, şefa Comisiei juridice, Raisa Apolschi, ne-a spus că există o decizie a Curţii Constituţionale care spune că deciziile definitive sînt şi executorii. Prin urmare, nu este neapărat ca decizia judecătorească să fie şi irevocabilă.

Cît despre faptul că proiectul ar fi fost scris la solicitarea procurorului general, Apolschi a spus că nu a existat o solicitare de facto în acest sens, ci pur şi simplu s-a respectat o procedură:

"Procuratura a cerut ridicarea imunităţii, respectiv Procuratura are obligaţia din oficiu să ne informeze cînd apare decizia definitivă, ceea ce a şi făcut. Mai departe rămîne ca Parlamentul să ia deciziile care se impun", a explicat Apolschi.

Acelaşi lucru reiese şi din nota informativă a proiectului de hotărîre, obţinut de reporterii Deschide.md, din care înţelegem că preşedinta Comisiei a invocat înştiinţarea procurorului despre sentinţa Curţii de Apel, şi nu vreo solicitare în acest sens.

Autoarea proiectului îşi explică intenţia respectivă prin mai multe articole din Constituţie, dar şi din codul de procedură penală.

Dacă Vlad Filat va fi demis de majoritatea parlamentară, în locul acestuia ar urma să vină fostul ministru al tineretului Loretta Handrabura.

Amintim că, la sfîrșitul lunii iunie curent, Judecătoria Buiucani l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe Vlad Filat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a decis să-i confiște bunurile, pentru că, potrivit rechizitoriului, ar fi primit „personal sau prin intermediari" bunuri și servicii în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei).

Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a decis păstrarea termenului de condamnare pentru Vlad Filat, însă a înjumătățit suma bunurilor sechestrate, aceasta ajungînd la 23,6 milioane de dolari (peste 472 de milioane de lei). Decizia a fost definitvă, dar revocabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?