X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1415

SUA acuză oficial Rusia de atacurile informatice

8 oct. 2016,, 13:40   Externe
2827 2

Разведка США: Россия ответственна за хакерские атаки
Foto: mir24.tv

Statele Unite au acuzat pentru prima dată oficial Rusia de atacurile informatice care au vizat Partidul Democrat, înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, relatează Reuters.


“Pe baza amplorii şi sensibilităţii acestor eforturi, credem că numai cei mai înalţi oficiali din Rusia puteau să autorizeze aceste activităţi. Aceste furturi şi dezvăluiri sînt menite să interfereze cu procesul electoral american”, se arată într-un comunicat al Guvernului american.

Totodată, Departamentul pentru Securitate Internă şi biroul Directorului pentru Serviciile Naţionale de Informaţii au subliniat, fără să acuze direct Guvernul rus, că “scanarea şi testarea” acestor sisteme a fost lansată, de cele mai multe ori, de pe servere operate de o companie rusă.

În plus, un purtător de cuvînt al Departamentului pentru Securitate Internă a declarat că oficialii americani au conchis că atacurile informatice sînt ”conforme cu motivaţiile ruse”.

Un înalt oficial american a declarat că administraţia Obama ia în calcul impunerea unor măsuri de retaliere împotriva Rusiei, dar a refuzat să le identifice deocamdată.

Decizia administraţiei Obama de a acuza Rusia pentru atacuri este ultima dovadă a deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, în urma acţiunilor ruse din Siria, Ucraina şi în privinţa securităţii informatice.

Oficiali americani au afirmat în urmă cu mai multe săptămîni că Guvernul rus orchestrează atacuri informatice vizînd Comitetul Naţional Democrat şi Comitetul Congresional Democrat de Campanie. Aceștia au susținut că obiectivul rușilor ar fi perturbarea sau discreditarea alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie, în cadrul cărora se vor înfrunta democrata Hillary Clinton și republican Donald Trump.

Atacurile informatice au alimentat temerile privind fiabilitatea sistemului american de vot, pe care Trump l-a descris drept “compromis”, fără a oferi dovezi clare.

Oficiali din serviciile de informaţii au dat asigurări că nu există dovezi că sistemele de înregistrare a voturilor ar fi fost manipulate.

Un purtător de cuvînt al Kremlinului a calificat acuzaţiile americane drept “o absurditate”, scrie agenţia Interfax.

Preşedintele echipei de campanie a lui Clinton, John Podesta, a declarat că acuzarea publică a Moscovei pentru atacurile informatice ridică o singură întrebare: “De ce continuă Donald Trump să găsească scuze pentru ruşi?”.

Anterior, Trump şi-a exprimat îndoiala în legătură cu implicarea Rusiei. Chiar și în cadrul primei dezbateri prezidențiale, republicanul a afirmat că nu există nicio dovadă că Rusia s-a aflat în spatele atacului cibernetic. Mai mult, în iulie, el a sugerat că Rusia ar trebui să încerce să recupereze şi să publice emailurile de pe serverul privat al lui Clinton.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав