Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Descoperire uluitoare a arheologilor într-un mormînt vechi de 1.600 de ani (FOTO)

13 iul. 2016,, 22:00   Externe
3506 0

Бронзовые украшения римской эпохи найдены в Лестере (ФОТО)
Foto: realitatea.net

Rămășițele vechi de 1.600 de ani ale unui legionar roman între două vîrste, găsite alături de o centură bogat ornamentată cu reprezentări de delfini și de câini, au fost descoperite într-un mormînt din Leicester, în Anglia, conform unui material publicat de Live Science și citat de Agerpres.


Caracteristicile acestei centuri sugerează că bărbatul roman era soldat sau angajat în administrația publică în perioada Imperiului Roman Târziu, în a doua jumătate a secolului al IV-lea d.Hr. sau la începutul secolului al V-lea, conform arheologilor de la Universitatea din Leicester, care au descoperit mormîntul.

Arheologii au făcut această descoperire într-un cimitir roman din Leicester de unde au mai deshumat 83 de schelete. Unul dintre mormintele simple, săpat în argilit pe malul râului Soar, conținea rămășițele bărbatului între două vîrste și extraordinara sa centură.

Acest cimitir este localizat la sud-vest de un vechi oraș roman și în apropierea unui important drum din epocă, Via Fossa, care făcea legătura între Exeter (Isca Dumnoniorum), din sud-vestul Angliei și Lincoln (Lindum Colonia) din Lincolnshire, via Ilchester (Lindinis), Bath (Aquae Sulis), Cirencester (Corinium) și Leicester (Ratae Corieltauvorum).

Deși Imperiul Roman a lăsat în urmă numeroase vestigii în Anglia, descoperirile de tipul acestei centuri foarte bine conservate sînt foarte rare. "Este remarcabil faptul că această centură s-a conservat atît de bine", subliniază Nick Cooper de la Universitatea din Leicester, coordonatorului echipei care studiază artefactele recuperate din mormintele excavate. Catarama centurii este decorată cu delfini, iar capătul centurii este ornat cu reprezentări ale unor cîini.

Conform arheologilor, astfel de centuri, care au mai fost descoperite în cimitire romane din Londra, Dorchester și Winchester din Anglia, precum și în Belgia, ar fi putut reprezenta simboluri ale puterii și erau purtate deopotrivă de legionari și de reprezentanți ai autorității imperiale.

Bărbatul în mormîntul căruia a fost descoperită această centură avea între 36 și 45 de ani. După o copilărie marcată de lipsuri și de probleme de sănătate, bărbatul a dus o viață relativ sănătoasă ca adult. El a fost rănit de cîteva ori, probabil în luptă. Una dintre răni, o fractură a antebrațului stîng, s-a vindecat incomplet, iar bărbatul a rămas cu o slăbiciune la încheietura mîinii stîngi. Această fractură a fost provocată probabil de un gest de autoapărare cu mîna ridicată în fața unei lovituri cu un obiect contondent, conform arheologilor.

Ipoteza că acest bărbat a urmat o carieră militară este susținută și de faptul că scheletul său prezintă urme de suprasolicitare în zona de inserție a musculaturii pe brațul și pe umărul drept, brațul cu care ar fi ținut arma.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?