Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Socialiștii au contestat la CC legea despre extinderea împuternicirilor lui Chirtoacă

22 iun. 2016,, 14:20   Capitala
2985 1
Социалисты оспорили в КС закон по расширению полномочий Киртоакэ
Foto: dosug.md

Reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM), în frunte cu șeful fracțiunii din cadrul Consiliului municipal Chișinău, Ion Ceban, au depus la Curtea Constituțională o sesizare privind recunoașterea drept neconstituționale a unor prevederi ale Legii privind statutul municipiului Chișinău, relatează NOI.md.


Socialiștii au depus sesizarea la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu depistarea în Legea privind statutul municipiului Chișinău, adoptată săptămîna trecută, a unor încălcări considerabile. „Însuși conceptul despre activitatea administrației publice locale este încălcat. Competențele ce le revin consilierilor municipali astăzi sînt preluate în totalitate de către primarul general, ceea ce nu se întîmplă nicăieri în lume. Este un caz ieșit din comun, valabil doar pentru municipiul Chișinău”, a declarat Ceban.

Șeful fracțiunii municipale a socialiștilor a precizat că în această sesizare sînt prezentate momente critice generale. Reprezentanții PSRM vor elabora către vinerea viitoare, 25 iunie, sesizarea detaliată, cu precizarea tuturor momentelor controversate ale Legii o și o vor depune la CC.

„Noile reguli ale Curții Constituționale, aprobate nu foarte demult, spun că orice sesizare trebuie să fie foarte profesionist argumentată. Decizia deja e la discreția Curții. Legea încă nu este promulgată. Noi sperăm că și președintele o va întoarce înapoi în Parlament”, a conchis Ceban.

Legea privind statutul municipiului Chișinău, inițiată de un grup de deputați liberali, a fost aprobată de majoritatea parlamentară în lectură finală pe 17 iunie. Una dintre cele mai controversate prevederi ale acesteia ține de dreptul primarului general al municipiului Chișinău de a numi și destitui viceprimari, pretori, șefi ai întreprinderilor și subdiviziunilor municipale. Potrivit reprezentanților partidelor PSRM și PPEM, dacă președintele va promulga această lege, pîrghiile de influență ale CMC-ului vor scădea considerabil, iar împuternicirile lui Dorin Chirtoacă vor fi practic nelimitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?