X 
Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Pensiile l-au indexat cu 10%, iar salariile pentru TOȚI coducătorii publici – le vor majora cu 35% (DOC)

6 apr. 2016,, 08:15   Societate
17190 8
Пенсии проиндексировали на 10%, а зарплаты всем руководителям – повысят на 35%
Foto: actualitati.md

Recent pe portalul Guvernului este plasat pentru consultări proiectul legii cu privire la modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.


În proiect se propunemajorarea salariilor pentru:

Președinte, conducerea Parlamentului și deputați, prim-ministru și vice-primminiștri, miniștri și vice-miniștri, președintele și magistrații Curții Constituționale, tuturor colaboratorilorProcuraturii Generale și procurorilor din teritoriu, SIS, Academia de Științe și personalul din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate public.

Se pripune ca tuturor să le majoreze salariile cu 35%.

Deasemenea se propune majorarea salariilor și pentru cadrele didactice – rectorilor și profesorilor. Dar pentru această categorie este propusă o majarare doar cu 8,6%.

Nu se presupune o careva majorare a salariilr pentru conducătorii organelor publice locale și pentru cei din ATO Gagauzia. Din care considerente, nu se dau careva lămuriri.

Conform prognozei, salariul mediu pe economie în a.2016 se va majora de la 4650 lei la 5050 lei, adica cu 8,6%.

Pentru sine, cu 35%, iar pentru restul – de patru ori mai puțin.

În asemenea mod, pensionarilor l-au indexat pensiile de la 1 aprilie cu 10%, profesorilor – se propune o majorare de 8,6%, iar tuturor conducătorilor de rang superior ale tuturor ierarhiei puterii și diverșilor șefi, deja cu 35%. Un fel de «echitate» selectivă. Și în aceste condiții trebuiesă mai luăm în considerație, că salariile lor azi sânt de două-trei ori mai mari ca salariul mediu peeconomie, și cele 35% la salariile lor sânt incomparabile cu 10% de indexsare a pensiilor, care sânt de cca 1000 lei și față de salariile cadrelor didactice, care constituie 2000-3000 lei.

Conform estimărilor autorilor propunerii – Ministerului Muncii, majorarea salariilor oficialilorva costa bugetul în a.2016 300 mln lei. Iar ca să nu sperie lumea, se aduce la cunoștință că pentruprimele trei luni ale anului în curs va fi necesară suma de 75 mln lei. În așa fel, se dă de înțeles, că majorarea se va efectua retroactiv, începând cu 1 ianuarie.

Autorii proiectului aduc un argument dur. Se constată că salariul Președintelui încă de la 1 ianuarie 2013 este deja de 12960 lei, și nu 9600 lei, așa cum prevede legea. Cu alte cuvinte, Președintelui de-facto nu-i voi mai majora salariul, ci doar vor aduce în concordanță legea. Cum de s-a întâmplat că au majorat salariul anterior în detrementul legii, se poate doar de presupus.

Și o ultimă chestie. Proiectul a fost plasat pe pagina WEB a Guvernului pentru consultăripublice de la 04.04.2016 până la 14.04.2016. Adică pentru 10 zile calendaristice, contrar faptuluică în regulamentul Guvernului cu privire la transparența decizională se stipulează, că proiectelese plasează pentru consultări publice pentru un termen NU MAI MIC de 10 zile LUCRĂTOARE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав