X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

CSM a amînat examinarea rapoartelor de evaluare a trei candidați la CSJ și a unui membru care nu au promovat vettingul

25 iun. 23:00   Societate
1499 0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmă să examineze în ședința de marți, 25 iunie, rezultatele evaluării integrității etice și financiare a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și a unui magistrat la CSJ care nu au promovat vettingul.

Este vorba de Anatolie Țurcan, Adrian Ciobanu, Ion Tețcu și Alexandru Rotari. În toate cele patru cazuri, examinarea rapoartelor a fost amînată.

Judecătorul CSJ, care nu promovat evaluarea externă a Comisiei Vetting, nu s-a prezentat la ședință. Acesta a fost reprezentat de avocatul Ghenadie Bambuleac, care a cerut amînarea examinării rezultatelor evaluării. Motivul invocat a fost lipsa de timp pentru pregătire, întru-cît acesta a fost solicitat cu o zi înainte de ședință, pe 24 iunie.

Astfel, membrii CSM au votat pentru amînarea examinării, pentru ședința de vineri, 28 iunie, a rezultatelor evaluării prezentate de Comisia de evaluare în privința judecătorului Anatolie Țurcan.

CSM a hotărît amînarea examinării raportului Comisie Vetting în privința candidaților Andrian Ciobanu, Ion Tețcu și Alexandru Rotari pentru ședința din 2 iulie.


„Propun prelungirea termenului procedurii administrative cu 15 zile și amînarea deliberării și pronunțării pentru ședința de marțea viitoare din considerent că au fost expuse anumite chestiuni, inclusiv tratamente diferite către comisie, trebuie analizate atent, inclusiv cazurile concrete la care s-a făcut referire și trebuie suplimentar documentate”, a solicitat președintele CSM, Sergiu Caraman.

În urma evaluării, Comisia Vetting a anunțat că cei trei candidați nu corespund criteriilor de integritate financiară și/sau etică și nu promovează evaluarea.

La 15 ianuarie, judecătorul Curții de Apel (CA) Bălți, Andrian Ciobanu, candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost audiat de Comisia Vetting, unde a fost întrebat de membrii Comisiei despre depunerile la Loteria Națională a Moldovei pentru jocuri de noroc în perioada anilor 2021- 2022. Comisia Vetting a identificat pentru anul 2022 o diferență dintre venituri și cheltuieli de circa 287 de mii de lei. Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost stabilită pentru depunerea în conturile pentru jocuri de noroc a sumei de circa 254 de mii de lei, rambursarea împrumutului, a contractului de leasing și cheltuieli de consum.

Menționăm că Comisia Pre-Vetting l-a evaluat în reluare pe Alexandru Rotari, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rîndul candidaților non-judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucît nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă marți candidatului și Parlamentului Republicii Moldova, instituția responsabilă de organizarea concursului.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?