X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 161
Transnistria stiri: 1458

La Chişinău a avut loc primul forum al angajatorilor europeni

21 oct. 2015,, 09:45   Societate
2174 1
Foto: jurnaldevrancea.ro
La Chişinău, marţi, a avut loc primul Forum al angajatorilor europeni, la care au participat 22 de companii străine, prezente în mediul de afaceri al Moldovei.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franceză în Moldova, CCI France Moldavie, Emmanuel Skoulios, a spus la deschiderea forumului că "ideea principală a forului este promovarea tinerilor din Moldova, a resurselor umane".

Potrivit lui, "ţara are tineri care doresc să înveţe şi să afle, are resurse umane – posibilitate pentru întreprinderile străine din Moldova să se dezvolte şi să atragă alţi parteneri străini".

El consideră că în prezent un salariu bun nu este un argument suficient pentru ca tinerii să rămînă în ţară.

"Moldovei îi este dificil să le ofere tinerilor condiţiile necesare, şi anume studii, credite ipotecare, care sînt dificil de obţinut, servicii medicale de calitate. Toate aceste momente ţin de competenţa autorităţilor", a spus Skoulios.

El a îndemnat tinerii "să fie mai activi şi să examineze propunerile tuturor companiilor".

Viceministrul Educaţiei Cristina Boaghi a spus că "modernizarea sistemului de învăţămînt profesional-tehnic este unul dintre obiectivele principale ale Ministerului".

Ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Pascal Vagogne, a spus că "scopul forumul este de a oferi tinerilor oportunităţi de a-și găsi un loc de muncă în ţară şi de a nu pleca în străinătate, iar pentru întreprinderi aceasta este o oportunitate de a angaja oameni noi".

Reprezentantul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Wicher Slagter, a spus că "în orice ţară una dintre resursele importante este resursa umană, tinerii, astfel este important ca ţara să o valorifice la maximum".

Slagter a adăugat că "RM poate deveni o locaţie atractivă pentru întreprinderile străine şi este foarte important faptul că are spaţiu economic comun cu UE".

"Multe întreprinderi străine se întreabă dacă pot găsi specialişti în ţară, cînd vor iniţia aici o afacere. Astfel, este important ca piaţa din Moldova să fie asigurată cu specialişti, pentru a evita problemele în acest plan", a spus Slagter.

El este convins că "în viitor sistemul de învăţămînt din RM le va permite tinerilor după absolvire cu uşurinţă să-şi găsească un loc de muncă şi să lanseze o afacere proprie".

Forumul angajatorilor europeni este organizat de CCI France Moldavie în parteneriat cu şi cu sprijinul Agence Universitaire de la Francophonie (Antenne de Chişinău), Proiectul OSCE "Prevenirea traficului de fiinţe umane rămase fără îngrijire părintească", Proiectul "Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă", Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), Proiectul finanţat de Uniunea Europeană "Reforma educaţiei şi formării profesionale în Republica Moldova", Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri (CEDA), Proiectul "Veniturile din expertiza noastră (VEN): Generarea veniturilor la instituţiile din sistemul de învăţămînt profesional şi tehnic VET" şi Kultur Kontakt Austria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав