Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Avocata Ursachi: Europa ar putea renunţa la „jumătăţi de măsură în privinţa Moldovei”

1 oct. 2015,, 16:00   Politică
3500 0
Адвокат: Европа может отказаться от "полумер в отношении Молдовы"
Foto: infotag.md
După apariţia declaraţiei a 32 de deputaţi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la eliberarea neîntîrziată din arest a politicianului Grigore Petrenco, Europa va renunţa la jumătăţi de măsuri faţă de autorităţile Moldovei. Asemenea opinie a exprimat joi avocata politicianului, Ana Ursachi.

Într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag" ea a spus că a petrecut ultimele zile la Strasbourg, alături de soţia politicianului arestat şi fostului deputat al Parlamentului, Alexandr Petkov, explicînd la APCE ce se întîmplă în Moldova.

"Ei au idee despre faptul că în spatele acestor acţiuni – persecutarea oponenţilor politici, aresturi şi provocări împotriva opoziţiei – stă Vladimir Plahotniuc. Prin intermediul celor şase posturi de televiziune ale lui, el nu permite ca societatea din Europa să afle care este imaginea lui. Deputaţii APCE sînt la curent cu litigiile împotriva lui Plahotniuc din Marea Britanie şi Olanda, în care el figurează ca persoană implicată în fraude, ca persoană implicată în furtul miliardului de euro din bănci", a spus ea.

Alexandr Petkov a spus că declaraţia deputaţilor APCE în favoarea lui Petrenco este un document imperios, comparînd importanţa acestuia cu articolul secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, "Îndepărtaţi Moldova de prăpastie".

"Dar dacă Jagland a evitat să indice nume concrete vinovate de ceea ce se întîmplă acum în RM, atunci deputaţii APCE o spun direct – Plahotniuc. După apelul deputaţilor APCE, am impresia că ei înţeleg că metodele folosite de autorităţi în privinţa oponenţilor politici din Moldova nu se încadrează în noţiunea de stat de drept", a spus Petkov.

Vorbind despre consecinţele apariţiei declaraţiei APCE privind deţinuţii politici în Moldova, Petkov a spus că sînt substanţiale.

"Pe viitor adunarea va trimite documentul în Comitetul miniştrilor al Consiliului Europei, care va solicita autorităţilor moldoveneşti un răspuns în legătură cu încălcările comise", a menţionat el.

Petkov a spus că, dacă Petrenco nu va fi eliberat, sancţiunile APCE pot fi diverse: blocarea conturilor bancare în băncile europene ale persoanelor implicate în cazul arestului lui Petrenco, interdicţie de a intra în UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?