X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Socor: În Moldova are loc un proces de prăbuşire a statului

29 sep. 2015,, 12:05   Politică
8173 19

Foto: rferl.org

În Republica Moldova democraţia şi statul au eşuat, s-au prăbuşit sistemele instituţionale şi, actualmente, avem de-a face cu un proces de prăbuşire a statului. De această părere este analistul politic, Vladimir Socor.

„În Republica Moldova avem de-a face cu un proces de prăbuşire a statului. Încă nu am ajuns la etapa de stat falimentar, din punctul de vedere al securităţii, dar ne îndreptăm acolo. Aş compara Republica Moldova cu un sat fără cîini”, a declarat Socor în cadrul unei emisiuni de la postul Realitatea TV din Romînia.

Potrivit sursei citate, „în Moldova s-au prăbuşit sistemele instituţionale, cauza fundamentală fiind dezmăţul partidelor politice”.
„Instituţiile statului au fost împărţite pe criterii de partid, în realitate pe interese de grup şi de clan. Coaliţia numită proeuropeană, la putere în Republica Moldova, este foarte neomogenă şi nu a meritat niciodată titulatura colectivă de proeuropeană. Partidul Democrat a urmărit strict interese de grup. Partidul condus de Plahotniuc şi cel liberal condus de Ghimpu au o prioritate care nu are de-a face nici cu interesele statului, nici cu integrarea europeană”, a mai menţionat Vladimir Socor.

Potrivit analistului, „Republica Moldova a fost o democraţie pînă acum. Acum nu mai este. Nu, cred că democraţia s-a prăbuşit în Republica Moldova. Democraţia şi statul au eşuat”, specificînd că „în Moldova e dezintegrarea instituţiilor şi a statului”.

De remarcat că starea Republicii Moldova de stat capturat a fost semnalată în ultimii ani atît de opoziţie, societate civilă, pînă şi inclusiv de partenerii internaţionali. De remarcat că principala revendicare a tuturor mişcărilor protestatare este eliberarea Moldovei din captivitatea oligarhilor de la guvernare.

Mai mult, pe fondalul protestelor antiguvernamentale care nu încetează în Moldova în ultimele luni, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland a criticat foarte dur conducerea Republicii Moldova, constatînd, la 10 august curent, că ţara noastră „rămîne încă în mîna oligarhilor”, fiind un „stat capturat care trebuie reîntors cetăţenilor”.

Potrivit oficialului european, „în ultimii şase ani s-a făcut puțin pentru a face economia și instituțiile țării să devină mai deschise. Corupția rămîne endemică și statul încă se află în mîinile oligarhilor, în timp ce veniturile extrem de mici au făcut ca sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune”.

Jagland consideră că pentru redresarea situaţiei, „trebuie imediat să înceapă înlăturarea din instituțiile publice a oficialilor corupți”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?