X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Agenţia Moody's a redus ratingul bonităţii Moldovei

21 sep. 2015,, 16:15   Economie
3333 6
Foto: elise.com.ua
Agenţia internaţională Moody's a redus ratingul Moldovei de la "stabil" la "negativ".

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează comunicatul agenţiei, principalele motive pentru reducerea poziţiilor ţării au servit ultimele evenimente din Moldova: instabilitatea politică, criza bancară, precum şi decizia partenerilor externi ai Republicii Moldova de a "îngheţa" finanţarea directă a ţării pînă la semnarea unui nou program cu FMI.

În comunicatul agenţiei se vorbeşte că toate aceste cauze sporesc considerabil riscul lichidităţii valorilor mobiliare de stat, emise de Ministerul Finanţelor, care va întîmpina dificultăţi la plasarea valorilor pe piaţă.

Agenţia menţionează şi economia slabă a Moldovei, din a cărei cauză a crescut deficitul bugetului de stat, care în 2015 va atinge 5,3% din PIB.

Conform prognozelor Moody's, PIB-ul Moldovei în anul curent va scădea cu un punct procentual, fapt condiţionat de recesiunea din Rusia, precum şi de diminuarea remitenţelor, 60% dintre care sînt transferate din Rusia.

Agenţia prognozează că decăderea economiei va înceta în 2016, cînd ar putea înregistra o creştere de 3%, iar în perspectivă pe termen mediu PIB-ul va creşte cu 4% anual.

Scenariul principal pentru 2015 prevede majorarea datoriei de stat cu 16 p.p., ceea ce va corespunde la 41% din PIB-ul Moldovei. Cauza unei asemenea mărimi a datoriei, în opinia agenţiei, sînt consecinţele crizei bancare din ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?