X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 169
Transnistria stiri: 1415

SUA analizeaza scenarii de razboi cu China

19 sep. 2015,, 19:00   Externe
4265 1

Foto: asfera.info

Analistii americani au modelat scenariile unor ipotetice conflicte militare dintre SUA si China. S-a ajuns, astfel, la concluzia ca, daca in anii 1990 victoria ar fi apartinut, in oricare dintre situatiile imaginate, Statelor Unite, acum sansele unei suprematii totale s-au redus substantia, iar in urmatorii 10-15 ani, echilibrul de forte ar putea suferi modificari si mai mari. Expertii centrului american de analize RAND au elaborat un raport despre cum a evoluat armata Chinei incepand din 1990. Autorii studiului au comparat 10 parametri esentiali corespunzatori anior 1996, 2003, 2010 si 2017, si au prognozat rezultatul unui potential razboi. S-a mers pe doua scenarii posibile: un conflict intr-o zona apropiata de China, adica o batalie pentru Taiwan si intr-o regiune indepartata, adica o confruntare pentru insulele strategice Spratly, revendicate de sase state, inclusiv China.

In final, specialistii RAND au constatat ca in ultimele doua decenii, Fortele armate ale Chinei s-au transformat dintr-o armata numeroase dotata cu echipament invechit intr-una moderna si abila, scrie Defense news. Iata cativa dintre criteriile care au stat la baza analizei RAND: 1. Capacitatea chinezilor de a ataca bazele aeriene ale SUA. Autorii raportului subliniaza ca Beijing poate distruge, in cateva saptamani, cele mai apropiate baze aeriene ale SUA cu rachete balistice cu raza mica de actiune. China dispune de 1.600 de astfel de rachete. La acest capitol, analistii au consemnat o usoara supramatie a Chinei in cazul unui conflict intr-o zona apropiata si egalitate daca este vorba de o regiune mai indepartata.

2. Suprematie in aer. In prezent, jumatate din aviatia de atac a Chinei este dotata cu aparate din generatia a patra, reducand substantial decalajul dintre cele doua tari. Daca in 2010 dominatia americanilor nu ar fi fost pusa la indoiala de nimeni, acum se observa un echilibru de forte intr-o zona apropiata si o usoara suprematie a SUA in regiuni mai indepartate.

3. Capacitatea SUA de a ataca baze aeriene ale Chinei. Dezvoltarea unui armament de maxima perciezie ofera SUA o serie de avantaje si posibitati, care ii plaseaza pe americani pe o pozitie de superioritate in oricare dintre scenariile luate in calcul.

4. Posibilitatile SUA de a ataca navele militare chineze. In situatia unui conflict pentru Taiwan, submarinle, avioanele si fortele terestre ale SUA ar distruge pana la 40% dintre navele de desant ale Chinei, fara a reusi insa sa-si pastreze, din cauza pierderilor ulterioare, acest avantaj.

5. Capacitatea SUA de a face fata sistemelor spatiale chineze. In timp ce China depinde tot mai mult de sateliti si, potrivit unor ultime informatii, Beijing lucreaza la o arma care sa distruga aparate cosmice, incepand din 2002 Statele Unite finanteaza proiectul unui sistem anti-satelit. In plus, SUA construiesc sisteme laser sofisticate, concepute sa scoata din functiune senzorii optimici ai satelitilor chinezi si rachete balistice care sa-i doboare.

6. Razboi cibernetic. In pofida numeroase atacuri cibernetice intreprinse de hackerii chinezi impotriva mai multor institutii americane, raportul arata ca aceste operatiuni ofensive nu reprezinta un pericol urias pentru sistemul de computere al SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав