X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Autoritățile locale se pregătesc de un aflux al cererilor de privatizare a locuințelor

11 sep. 2015,, 09:00   Capitala
4514 2
Foto: noi.md
A fost creată o comisie municipală pentru privatizarea fondului locativ. Faptul este deosebit de actual, deoarece de la 26 noiembrie va intra în vigoare Legea cu privire la privatizarea fondului locativ și va substitui Codul locativ. Aceasta înseamnă că la 29 noiembrie 2016 se va finaliza privatizarea locuințelor și oamenii trebuie să reușească să le privatizeze, comunică NOI.md.

Examinarea acestei probleme nu a fost amînată pînă la următoarea ședință cu celelalte chestiuni, la propunerea socialistului Ion Ceban, ea fiind de importanță vitală. Toți consilierii, indiferent de coloratura politică, au fost de acord.

„În municipiul Chișinău au rămas neprivatizate 4 mii de locuințe. Ele reprezintă o mare problemă pentru proprietarii lor, deoarece din 29 noiembrie 2016 aceste apartamente trec în patrimoniul autorităților publice locale. Persoanele care locuiesc acolo se vor putea afla în ele numai după semnarea contractului de arendă cu puterea locală pe un termen de cinci ani. În acest context se așteaptă un aflux de cereri pentru privatizare, care vor trebui examinate”, a spus Ion Ceban.

Conform Legii cu privire la privatizarea fondului locativ, din componența comisiei trebuie să facă parte cel mult 11 persoane, totodată, ținîndu-se cont de funcțiile concrete în cadrul primăriei, de aceea, consilierilor municipali li s-au propus numai două locuri, dar ei au reușit să obțină trei.

Din comisia municipală de privatizare a fondului de locuințe fac parte Mihai Cojocaru – șef adjunct al Direcției generale economie, reforme și relații patrimoniale (președinte), Iraida Cogâlniceanu – șefa Direcției privatizarea fondului de locuințe (vicepreședinte), Tatiana Dvorac – specialist principal al Direcției privatizarea fondului de locuințe, Marina Andreeva – șefa Secției sinteză bugetară, Oleg Arbuz – jurist în cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Radu Blaj, arhitect-șef adjunct al municipiului Chișinău, Victor Stoian – șef adjunct al Oficiului Cadastral Teritorial Chișinău, Rita Lefter-Simașco – specialist principal al Direcției privatizarea fondului de locuințe, iar din partea Consiliului Municipal Chișinău – Andrei Roșca (PL), Ala Nemerenco (PPEM) și Alexandru Odințov (PSRM). Comisia se va întruni în ședință în fiecare vineri.

Tot socialiștii au insistat ca în decizia Consiliului să fie inclus un punct care să stipuleze că autoritățile locale să-i anunțe pe oamenii care locuiesc în cele 4 mii de apartamente neprivatizate, despre limitarea termenului de privatizare. Ei au mai propus să se elaboreze un instrument de susținere a păturilor socialmente vulnerabile ale populației, pentru a exclude abuzurile în privatizare și schemele dubioase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?