Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Un reputat arheolog a fost decapitat de militanţi ai Statului Islamic (SI)

20 aug. 2015,, 04:00   Externe
4975 1

Foto: descopera.ro

Militanţi ai Statului Islamic (SI) au decapitat un reputat arheolog în oraşul antic sirian Palmira şi i-au atârnat trupul de o coloană într-o piaţă din centrul sitului istoric, a anunţat marţi şeful pentru antichităţi al Siriei, informează Reuters.

SI, care controlează regiuni din Siria şi Irak, a capturat Palmira în centrul Siriei de la forţele guvernamentale în luna mai, dar nu se cunoaşte să fi deteriorat ruinele monumentale din epoca romană în ciuda reputaţiei sale de a distruge artefacte pe care le consideră idolatrie în interpretarea puritană a islamului.

Şeful pentru antichităţile statului în Siria Maamoun Abdulkarim a declarat că familia lui Khaled Asaad l-a informat că savantul în vârstă de 82 de ani şi care a lucrat timp de peste 50 de ani ca şef de antichităţi în Palmira a fost executat de SI marţi.Asaad a fost deţinut şi interogat timp de peste o lună de militanţii musulmani suniţi ultraradicali, a afirmat el pentru Reuters.

"Imaginaţi-vă că un asemenea savant care a adus servicii memorabile locului şi istoriei să fie decapitat... şi trupul lui să fie încă agăţat de una dintre coloanele antice în centrul unei pieţe din Palmira", a spus Abdulkarim. Abdulkarim a mai spus că Asaad era cunoscut pentru mai multe lucrări academice publicate în reviste arheologice internaţionale privind Palmira, care în antichitate a înflorit ca un nod comercial important pe Drumul Mătăsii.

El a lucrat de asemenea în ultimele decenii cu misiuni de arheologi americani, francezi, germani şi elveţieni la săpături şi cercetarea faimoaselor ruine vechi de 2.000 de ani în Palmira, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO incluzând morminte romane şi Templul lui Bel. Înainte ca oraşul să fie capturat de Statul Islamic, oficiali sirieni au declarat că au mutat sute de statui antice în locaţii sigure de teamă că vor fi distruse de SI. În iunie, Statul Islamic a aruncat în aer două altare antice la Palmira care nu făceau parte din structurile din epoca romană dar erau considerate de militanţi ca păgâne şi un sacrilegiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?