X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Ambasadoarea Suediei: Instabilitatea politică și lupta dintre partide au un impact negativ asupra Moldovei

14 aug. 2015,, 11:36   Politică
3135 1

Ambasadoarea Suediei: Instabilitatea politică și lupta dintre partide au un impact negativ asupra Moldovei
Foto : vesti.md

Pe parcursul ultimilor cinci ani, în Republica Moldova s-au schimbat șase guverne şi trei preşedinţi, iar acest lucru a generat o instabilitate politică de proporții. Declarația aparține ambasadoarei Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman, și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat „Ziarului de Gardă”, notează NOI.md.

„Din păcate, în ultimii ani am văzut foarte multă instabilitate politică, care a avut un efect negativ asupra dezvoltării societăţii, luptele dintre diverse forţe politice au avut de asemenea un impact negativ. Toate aceste efecte au fost amplificate de un nivel foarte înalt de corupţie pe care îl vedem în foarte multe instituţii. Cred că un stat care vrea să realizeze reforme, să modernizeze societatea are nevoie de stabilitate politică, de voinţă şi consens. Totuşi, vreau să subliniez că Moldova are şanse foarte bune să devină un stat european în mijlocul Europei”, a explicat diplomata.

În opinia ambasadoarei, depolitizarea instituțiilor de stat este o cerință obligatorie pentru puterea de la Chișinău, acesta ar fi un semnal pozitiv pentru donatorii externi. Potrivit lui Tersman, printre principalele instituții de stat care trebuie depolitizate la ora actuală se numără Banca Naţională, Procuratura Generală și Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor.

Întrebată de ce guvernele de la Chișinău nu au reușit în ultimii ani să facă transformările promise cetățenilor, ambasadoarea Suediei a spus că aşteptările au fost prea mari şi solicitările prea presante. „Pentru asemenea transformări societale cinci ani înseamnă o perioadă scurtă de timp. Dacă privim la alte state din zona Europei Centrale, ele au avut nevoie, de asemenea, de mulţi ani, ca să ajungă la niveluri perceptibile de democraţie”, a explicat ambasadoarea.

Întrebată cum poate fi îmbunătățită viața în satele moldovenești, diplomata s-a arătat convinsă că e nevoie de decizii curajoase și la nivelul administrației publice locale. „Moldova e o ţară mică, cu vreo 3 milioane de oameni, cetăţenii trebuie să îşi pună întrebarea: «poate sînt prea multe primării şi consilii locale la acest număr de populaţie, poate se pot face alte lucruri din aceşti bani?». Trebuie să remarc că am întîlnit mulţi primari care chiar vor să schimbe situaţia la nivel local,”, a punctat Ambasadoarea Regatului Suediei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав