X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Experţii apreciază negativ perioada de guvernare a Moldovei de către alianţele pentru integrare europeană

29 iul. 2015,, 15:40   Politică
5428 6
Эксперты отрицательно оценивают шестилетие правления Молдовой альянсами
Foto: paragraf.md
Experţii independenţi, în linii generale, apreciază negativ perioada de şase ani de guvernare a Moldovei de către alianţele pentru integrare europeană (AIE).

Solicitat de "Infotag", politologul Oazu Nantoi a spus că unul dintre plusurile guvernării AIE este faptul că statul moldovenesc are deja obligaţiuni juridice faţă de Uniunea Europeană.

"Vorbesc despre Acordul de asociere RM-UE şi acordul de aderare la zona de liber schimb cu UE. Al doilea moment extrem de important este încetarea din 28 aprilie 2014 a înjosirilor la intrarea în statele UE, supranumite «viză Schengen». Acum, avînd paşaport biometric, orice cetăţean al Moldovei poate pleca liber în UE", a menţionat el.

Potrivit lui Nantoi, lista momentelor negative ale guvernării AIE este mai mare. În opinia sa este vorba despre compromiterea ideii de integrare europeană de un stil de guvernare pe departe european.

"Situaţia de stat acaparat, în care se află majoritatea absolută a cetăţenilor Moldovei. De asemenea, trecem printr-o criză morală totală, la care au condus partidele parlamentare, care s-au discreditat complet. Ca o soluţie a situaţiei, Moldova, elita ei politică au nevoie de un restart", a menţionat Nantoi.

Fostul ministru al Economiei Alexandru Muravschi a scris pe reţelele de socializare că "în istoria Republicii Moldova, ba chiar şi a altor state, este dificil de găsit un alt exemplu în care forţele politice au venit la putere nu chiar legitim, s-au menţinut la putere, la fel, nu chiar legitim, au beneficiat de sprijin financiar, consultativ, organizaţional, politic din partea UE, SUA şi a organizaţiilor internaţionale pentru scopuri nobile".

În opinia fostului ministru, liderii AIE "totodată, au reuşit în timp scurt să distrugă practic toate bazele pentru o creştere economică şi socială, să jefuiască ţara, să reducă la zero încrederea populaţiei faţă de instituţiile statului, să modifice preferinţele geopolitice ale majorităţii cetăţenilor. Şi asta doar cu forţele proprii. Astfel, putem fi siguri că această perioadă la sigur va intra în istoria ţării ca una dintre cele mai ruşinoase şi triste", a opinat Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?