X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 161
Transnistria stiri: 1458

Liderul PPEM Iurie Leancă consideră că Guvernul trebuie creat neîntîrziat

10 iul. 2015,, 15:40   Politică
4652 9
Лянкэ: правительство необходимо создать незамедлительно
Foto: moldnews.md
Fostul premier, liderul grupului de iniţiativă pentru formarea Partidului Popular European (PPEM), Iurie Leancă, consideră că "guvernul trebuie format neîntîrziat". Opinia a fost exprimată vineri, în cadrul unui interviu oferit agenției "Infotag".

Ieri Leancă a adresat un apel PLDM, PDM şi PL de a uita de ambiţiile personale, de a se aşeza la masa de negocieri şi a conveni asupra creării alianţei de guvernare. Întrebat despre reacţia la un asemenea îndemn, el a spus că "nu a urmat nicio reacţie".

"Toţi înţeleg că noi nu avem timp, dar nimeni nu face nimic pentru a fi format guvernul. Nu ştiu pe ce se bazează afirmaţiile că guvernul va fi format pînă la sfîrşitul lunii iulie sau în septembrie. Ştiu că timp nu mai este. Moldova este în prag de catastrofă. Bani nu sînt, organizaţiile internaţionale au îngheţat finanţarea, resurse pentru sprijinirea bugetului în anul curent abia de vor fi transferate – chiar şi în cele mai optimiste scenarii. Noi ştim că bugetul nu va obţine aceşti bani. Şi cine se gîndeşte din ce va fi acoperit acest deficit?!", se întreabă Iurie Leancă.

În opinia sa, acum situaţia diferă radical de cea creată după alegerile parlamentare, cînd partidele au purtat lungi negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare.

"Atunci am avut o situaţie normală, au fost iniţiate numeroase proiecte şi reforme. Dar, cel mai important – aveam încrederea partenerilor europeni. Acum încrederea a fost subminată, bani nu sînt, situaţia este imprevizibilă. În ultimele 6 luni nu am văzut niciun proiect nou. Mai mult, sînt îngheţate proiectele deja lansate, investitorii pleacă, pleacă cetăţenii noştri. Şi noi vorbim despre noi negocieri de durată?! Cu toţii înţelegeau că un guvern fără sprijinul majorităţii parlamentare nu este capabil să desfăşoare reforme. Astfel, acum este necesar de a avea o majoritate proeuropeană şi de a lua măsuri extraordinare", a spus fostul premier.

El consideră că "situaţia din Moldova este mai rea decît cea din Grecia, dar, spre deosebire de Grecia, nimeni nu va aştepta cînd în Moldova se va forma guvernul".

"Noi trebuie singuri să depăşim această criză, să ne adresăm FMI-ului, să încercăm să deblocăm relaţiile cu partenerii. Şi, desigur, să restabilim încrederea cetăţenilor şi partenerilor de dezvoltare. Iar aceasta înseamnă, în primul rînd, reforme şi lupta cu corupţia", a subliniat Leancă.

Întrebat despre disponibilitatea de a reveni în funcţia de prim-ministru, Leancă a spus că este gata să discute acest subiect.

"Sînt gata, deoarece este necesar ţării. Un alt moment este că nimeni nu mi-a făcut asemenea propunere, nimeni, în general, nu discută problema formării guvernului, care este în prezent cel mai important. Este trist", a menţionat liderul PPEM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав