X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1423
Preşedintele stiri: 4130

Parlamentul şi APG au coordonat regulile de desemnare a procurorului autonomiei

2 iul. 2015,, 12:25   Societate
2276 1
Руководство парламента и НСГ согласовали назначение прокурора автономии
Foto: gagauzinfo.md
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a desfăşurat miercuri o şedinţă cu participarea preşedintelui Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov, ministrului Justiţiei, Vladimir Grosu, precum şi preşedintei Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi, în cadrul căreia părţile au coordonat "ultimele aspecte din jurul proiectului Legii privind procuratura".

Potrivit agenţiei "Infotag", Candu a spus după şedinţă că principalele probleme vizau procedura de selectare, desemnare şi eliberare din funcţie a procurorului-șef al Găgăuziei şi a adjuncţilor săi, precum şi organizarea activităţii acestora şi sistemul de remunerare a muncii.

"Am reuşit să găsim compromisuri la multe probleme, deoarece o serie de prevederi ale Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei contravin proiectului de lege cu privire la procuratură. În primul document se menționează că procurorul autonomiei este membru al Colegiului procurorilor, care în prezent nu există, şi am decis să-l includem în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). De asemenea, conducerea APG ar dori să participe la procedurile de desemnare şi demitere a procurorului Găgăuziei, dar am insistat asupra necesităţii de a respecta independenţa procuraturii, şi pîrghiile principale au trecut la CSP şi procurorul general", a explicat spicherul.

Constantinov i-a mulţumit lui Candu pentru deschidere şi respectarea prevederilor Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

"Am lucrat coordonat şi deja sînt resimţite rezultate concrete. Dacă vom continua să lucrăm în acelaşi ritm, vom contribui la dezvoltarea unui dialog productiv", a spus preşedintele APG.

Ministrul interimar al Justiţiei, Vladimir Grosu, a spus după şedinţă că speră la adoptarea cît mai grabnică a documentului în lectură finală.

"Sper că deputaţii vor reuşi să examineze şi să adopte documentul în sesiunea actuală, care se încheie la sfîrşitul lunii iulie. Există întrebări la capitolul respectării drepturilor autorităţilor Găgăuziei. Amendamentele discutate le vom prezenta deputaţilor şi în decurs de două săptămîni vom putea prezenta documentul final", a spus el.

Adoptarea Legii cu privire la procuratură a fost discutată de Moldova cu Uniunea Europeană. Elaborarea documentului a început cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană în 2009. Deoarece legea nu a fost adoptată în termenii stabiliți, Moldova deja a pierdut o parte din banii pe care UE era dispusă să-i acorde pentru reformarea justiţiei. În vara anului 2014 Parlamentul a adoptat concepţia de reformare a procuraturii, iar în noiembrie a fost pregătit proiectul de lege trimis pentru expertiză Comisiei de la Veneţia (CV). La sfîrşitul lunii martie 2015, Comisia a avizat pozitiv proiectul de lege, formulînd o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea documentului.

Deputaţii au adoptat proiectul în prima lectură la sfîrşitul lunii mai. Documentul a fost sprijinit doar de deputaţii PLDM şi PDM, atunci cînd PSRM, PCRM şi PL l-au criticat, spunînd că este nefuncţionabil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав