X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Deputaţii propun furnizorului de energie electrică să optimizeze cheltuielile, nu să cere majorarea tarifului

1 iul. 2015,, 16:00   Economie
2291 2
Депутаты предлагают поставщику электроэнергии оптимизировать расходы, а не требовать повышения тарифов
Foto: ff.md
Membrii Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică au propus conducerii companiei Gas Natural Fenosa (GNF) să optimizeze cheltuielile, în loc să ceară majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali. Aceasta este reacția deputaţilor la afirmaţiile preşedintelui GNF, Silvia Radu, care a argumentat miercuri, la şedinţa Comisiei, cererea prin deprecierea valutei naţionale, relatează agenţia "Infotag".

"Consumatorii achită serviciile în lei, iar noi cumpărăm energia electrică în dolari SUA. În final, astăzi cetăţenii achită consumul la preţ mai mic decît cel de cumpărare", a spus ea.

Acest lucru nu le-a plăcut deputaţilor, care consideră că CGNF foloseşte ineficient mijloacele, iar pierderile încearcă să le pună pe umerii consumatorilor.

„Spuneţi ce venituri a înregistrat GNF în 2014, care sînt salariile angajaţilor cu tot cu premii şi onorarii? Datoriile companiei sînt legate de cheltuielile prea mari în acest sens. Posibil, trebuie optimizate cheltuielile, atunci va şi dispărea problema unor asemenea pierderi mari – 1,5 miliard de lei", a spus deputatul comunist Artur Reşetnicov.

Potrivit lui, GNF nu foloseşte în modul cuvenit resursele interne, ci mizează pe sprijinul statului, ceea ce este inadmisibil în condiţiile crizei social-economice din ţară.

Preşedintele Comisiei, liberalul Veaceslav Untilă, de asemenea, a accentuat necesitatea de a revizui cheltuielile şi a comunica despre intenţia de a desfăşura un audit la GNF.

"Din păcate, la şedinţă nu au venit reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi ai Ministerului Economiei. ANRE, de asemenea, înregistrează cheltuieli mari, mi s-a spus că un singur vicedirector a putut veni, dar nu a făcut-o de frica camerelor video. Îşi primeşte salariul nu în faţa camerei video. Posibil, ar trebui şi ei să reducă cheltuielile pentru salarii", a spus deputatul.

El a adăugat că în curînd vor trebui audiaţi reprezentanţii ANRE şi ai Ministerului Economiei pentru luarea măsurilor urgente în domeniul securităţii energetice.

Vicespicherul Liliana Palihovici a propus să fie solicitat sprijinul partenerilor internaţionali şi consideră că nu trebuie grăbită discutarea subiectului în şedinţă plenară.

"Mai întîi trebuie audiate toate părţile, ca şi ANRE. Ştiu că poziţia lor diferă considerabil de cea a GNF. Vom aduna toate materialele, iar apoi vom prezenta decizia în şedinţă plenară", a explicat ea.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, deputatul independent Eugen Carpov, i-a îndemnat pe colegi să fie precauţi şi să nu se grăbească cu concluziile.

"Vedem ce s-a întîmplat în Armenia. Situaţia noastră puţin diferă de aceea şi trebuie să fim calmi, să nu ne grăbim cu concluziile", consideră el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?