X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Fiecare al doilea elev începe fumatul pînă la vîrsta de 10 ani

1 iul. 2015,, 14:30   Societate
2835 0

Fiecare al doilea elev începe fumatul pînă la vîrsta de 10 ani
Foto : nasled.org

În cadrul unui studiu național privind consumul de alcool, droguri și tutun în rîndul elevilor din Republica Moldova s-a constatat că marea majoritate a fumătorilor încep a fuma din copilărie și adolescență, informează NOI.md.

Conform acestui studiu, 49,2% dintre elevi au început fumatul pînă la vîrsta de 10 ani: 54,1% - băieți și 40,5% - fete.

În cadrul studiului au fost interogați copiii claselor I-IV și părinții acestora. S-a constatat că elevii la această vîrstă fragedă sînt expuși publicității produselor de tutun zi de zi. Toți respondenții au menționat că se întîlnesc cu publicitatea țigărilor lîngă școală, lîngă casă, la magazine. Copiii cunosc daunele țigărilor, însă, cu toate acestea, sînt atrași de ele. Asta din cauza ambalajului atrăgător ale pachetelor de țigări, culorilor acestora, mărimii, vizibilității. Ei spun că aromele țigărilor îi atrag și mai mult, acestea fiind asociate cu bomboanele, fructele și gumele de mestecat.

Chiar dacă Legea cu privire la publicitate permite publicitatea exterioară în locurile de comercializare a produselor de tutun, la noi în țară publicitate și chiar țigări se pot găsi în chioșcurile de xerox, în cluburile de noapte, unde publicul de cele mai multe ori este adolescent. Publicul țintă a producătorilor de țigări sînt nefumătorii, și îndeosebi persoanele cu vîrsta sub 18 ani, pentru a le inocula acest viciu din copilărie.

Copiii interogați în cadrul studiului susțin că țigările „ar trebui amplasate într-un loc special amenajat”, „lîngă băuturile alcoolice”, „într-un loc mai puțin vizibil”, „ambalate cît mai simplu posibil” sau chiar „scoase din vitrine”, iar dacă s-ar putea în locul acestora să se întîlnească „dulciuri, băuturi răcoritoare, cărți, reviste, bomboane”.

Studiul a mai arătat că părinții, în mare parte, preferă să evite discuțiile privind țigările, sînt convinși că copii lor nu se interesează de țigări/fumat și sînt surprinși de modul în care aceștia reacționează la pachetele de țigări.

Mai mult decît atît, copiii recunosc că sînt deseori trimiși de înșiși părinții lor să le procure țigări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав