Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cativa sefi de directii de la serviciul vamal, aeroport si politia de frontiera, RETINUTI in dosarul "Chihlimbar"

26 iun. 2015,, 16:47   Societate
4112 0

Cativa sefi de directii de la serviciul vamal, aeroport si politia de frontiera, RETINUTI in dosarul "Chihlimbar"
Foto : cugetliber.ro

Detalii noi privind cea mai mare captura de chihlimbar din Republica Moldova. 5 persoane printre care si cativa sefi de directii de la serviciul vamal si politia de frontiera au fost retinute, fiind suspectate ca ar fi implicate in schema. Mai mult, pana a fi deconspirata, gruparea ar fi reusit sa transporte in China, marfa in valoare de 21 de milioane de dolari.

Ion MUNTEANU, PROCUROR PROCURATURA ANTICORUPTIE: “Au mai existat cateva exporturi, este vorba despre o cantitate de 7 mii de kilograme care deja au transitat Republica Moldova.”

Potrivit procurorilor anticoruptie, printre cele 5 persoane cu varstele cuprinse intre 30 si 60 de ani s-ar numara si cativa sefi de la aeroport, fara a preciza despre cine este vorba.

Oleg CRISMARU, REPREZENTANT CNA: “In aceasta schema sunt implicati atat agenti economici cat si functionari de la aeroport responsabili de verificarea securitatii marfurilor cat si de verificare a legalitatii incarcaturilor si functionari de rang inalt.”

Procurorii nu exclud ca acest lot de chihlimbar, capturat acum doua zile, ar avea legatura cu captura de 226 de kilograme de chihlimbar si agat confiscate de vamesi la sfarsitul lunii mai. Atunci, un automobil, la volanul caruia se afla un politist a fost tras pe dreapta, iar in portbagaj au fost gasite 8 cutii pline cu pietre pretioase.

Sergiu MORARU, PROCUROR PROCURATURA GENERALA: “Sunt semne prin care se aseamana, dar urmeaza sa concretizam si dupa provenienta, natura bunurilor ca sa vedem daca sunt pietre pertioase sau semi pretioase, deoarece, chihmbarul daca are dimensiuni mai mari deja devine piatra pertioasa.”

Procurorii au declarat ca marfa, cel mai probabil era extrasa din Ucraina, iar tara noastra era ca un punct de tranzit pana ca aceasta sa ajunga la Istanbul, dupa care la Hong-Kong. Contactati de Pro Tv, reprezentantii Serviciului Vamal nu au precizat daca au fost retinuti careva dintre sefii de directie. Acum doua zile, un lot de circa o tona de chihlimbar, care ar valora cel putin 1,5 milioane de dolari, urma sa fie scos ilegal din tara de pe aeroportul Chisinau.

Chilimbarul se afla in saci care urmau sa fie incarcati intr-un avion care pleca la Istanbul. Pentru asta au fost cumparate 32 de bilete la compartimentul bagaje. Ideea de a transporta astfel chihlimbarul apartine administratorului unei intreprinderi de transport international de marfuri, care a fost retinut si care ar fi actionat in complicitate cu lucratorii vamali. Chihlimbarul este o piatra pretioasa formata din rasina de arbori, solidificata in timp.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?