X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Osmochescu: Dacă politicienii din nou vor merge pe mîna unui guvern minoritar, alegerile anticipate sînt inevitabile

17 iun. 2015,, 11:00   Politică
2593 2

Osmochescu explică ce urmează după demisia Guvernului Gaburici
Foto: noi.md

După ce cabinetul de miniștri și-a prezentat cererea de demisie, șeful statului, Nicolae Timofti, urmează, în această săptămînă să ia act de demisie și să numească un premier interimar. Cel puțin asta susține expertul în drept constituțional Nicolae Oscmochescu, potrivit căruia Parlamentul are la dispoziție trei luni pentru a numi un nou guvern, notează NOI.md.

În cadrul unui interviu pentru Unimedia, expertul a explicat care este procedura formării unui nou guvern.

„Președintele trebuie să ia act de demisie și imediat după asta să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare, ulterior propune o candidatură pentru funcția de premier. În fond, aceste consultări nu au un caracter imperativ. De la prima fază pînă la ultima trebuie să treacă trei luni de zile, în acest răstimp există două tentative de numire a Guvernului. Dacă se va merge iar pe calea numirii unui guvern minoritar, înseamnă că alegerile anticipate sînt inevitabile în această toamnă. Cred că vor avea loc nu mai tîrziu de această toamnă”, a punctat Oscmohescu.

Potrivit lui Nicolae Osmochescu, cel mai probabil, interimatul funcției de premier va fi asigurat de vicepremierul Natalia Gherman. „Conform Constituției, cînd prim-ministrul își dă demisia, el nu își mai poate exercita atribuțiile. Guvernul în exercițiu are atribuții și competențe mai restrînse decît un guvern plenipotențiar. Acesta nu este în drept să adopte programe de interes național, nu poate propune proiecte de legi”, a precizat intervievatul.

Precizăm că Guvernul Gaburici și-a prezentat oficial demisia. Cererea urmează a fi depusă la Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?