X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 172
Transnistria stiri: 1459

Presa: Putin va ataca la vară

20 mai. 2015,, 17:50   Externe
8577 6

Foto: infobiz.md

La vara, Vladimir Putin va relua atacul și se va adînci mai mult in interioriul Ucrainei, scrie Daily Beast: Moscova respectă verbal acordul de încetare a focului, dar în practică „continuă să crească numarul de trupe și arsenalul militar, urmărind obiective care pot fi cu greu numite drept pașnice”.

Deși războiul din Ucraina dispare treptat din titlurile mass-mediei mondiale, o mulțime de date furnizate în ultimele două săptămîni de organizații de monitorizare și diplomati occidentali confirma cele mai rele temeri – în această vară începe o nouă ofensivă.

Modificările aduse pe harta teritoriilor separatiste sînt foarte îngrijorătoare și revelatoare. Analizand rapoartele zilnice ale observatorilor OSCE și anunturile Kievului privin încălcările acordului, jurnalistii Daily Beast au ajuns la concluzia ca, incepand cu 18 februarie 2015, forțele armate ale Ucrainei au predat rebelilor 28 de localități. Tot pe 18 februarie armata ucraineană a pierdut controlul asupra orașului Debaltsevo. A doua zi, președintele Ucrainei a avertizat Consiliul Național de Securitate și Apărare că Rusia „a adunat în apropiere de granița circa 50 mii de soldați și că pe teritoriul Ucrainei în acest moment există aproximativ 40.000 de luptători rusi”.

„Nu este vorba doar despre creșterea numărului de potențiali invadatori cu 50% față de luna iulie a anului trecut – luna care a urmat invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Aceasta se referă la un număr de militari suficient pentru a captura o suprafata mai mare din teritoriul Ucrainei „- avertizează Daily Beast.

Potrivit lui Petro Poroșenko, toate părțile anunta respectarea strictă a acordului de la Minsk. Cu toate acestea, Ucraina reclama încălcarea constantă a prevederilor acestuia de „militanții pro-rusi”. Pe 7 mai, observatorii OSCE au înregistrat o creștere semnificativă a activității militantilor rebeli lîngă satul Sirokino si langa Donetk, iar una din dronele OSCE a fost expusa unui ECM Jammer. A doua zi, experții OSCE au înregistrat 30 de tancuri ale rebelilor în mișcare spre linia frontului. Potrivit ambasadorului SUA în Ucraina, acestea sînt „dovezi clare că Rusia implementeaza un program pentru pregătirea și livrarea de arme milițiilor”.

Timp de cîteva săptămîni, OSCE, NATO și cetățenii curajoși din estul Ucrainei au avertizat despre deplasari in masa de echipament militar greu rusesc și artilerie spre linia frontului. Observatorii occidentali sînt ingrijorati nu doar de cantitatea echipamentului militar aflat în mîinile separatiștilor, dar, de asemenea, de caracteristicile tehnice ale acestuia – în special, este vorba despre sistemul anti-rachetă „Strela-10″. Acest sistem de apărare aeriană este conceput pentru a oferi sprijin direct pentru trupe si echipamente militare în apropierea frontului și este capabil sa doboare aparate care zboara la altitudine joasă, cum ar fi elicopterele și avioane. „În momentul în care la milițiile ruse au fost observate pentru prima dată tancuri T-72, observatorii au filmat insotindu-le si un sistem Strela-10. Acest lucru s-a întîmplat exact cu o săptămînă înainte de accidentul MH-17″ – scrie Daily Beast.

La sfîrșitul lunii aprilie 2015, comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove a avertizat că forțele armate ruse au profitat de armistițiu pentru a instrui și înarma separatiștii dar și pentru regruparea forțelor. „Acțiunile [rușilor] sugerează ca se pregătește o nouă ofensivă,” – a spus Breedlove.

Iar pe 11 mai, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că, astăzi, „separatiștii sînt atît de bine înarmați încît pot efectua o ofensivă decisivă împotriva unei armate guvernamentale în lipsa sprijinului militar direct.”

Îngrijoratoare sînt pentru Occident și declarațiile liderilor republicilor autoproclamate. De exemplu, pe 23 aprilie, canalul Vice News a difuzat un interviu cu liderul DNR Alexandr Zaharcenko care a dat un răspuns simplu: nu vrea să respecte condițiile acordului de la Minsk pentru ca nu vrea ca Donbasul sa ramana parte a Ucrainei.

„Și crezi că trebuie acum să renunțam la tot și teritoriul nostru sa fie invadat de Ucraina? – a replicat Zaharcenko jurnalistului Vice News. – Ca sa fim din nou ca vitele? Sa fim cu toții tîrîti în Uniunea Europeană unde sa cersim de la America? Aste vrei? Noi nu vrem asta. Am declarat că vrem să fim prieteni cu Rusia, iar noi sîntem prietenii ei. Este dorința celor mai mulți oameni care locuiesc aici – 95% cel puțin”. În plus, Zaharcenko, care vrea restabilirea Uniunii Sovietice, a sugerat că si alte regiuni ucrainene ar putea organiza propriile referendumuri privind secesiunea de Ucraina.

„În plus față de retorica agresivă a lui Zaharcenko, alarmeaza și ritmul pregatirilor militare pe care armata rusa le realizeaza în armata separatiștilor, precum și prezența unor sisteme avansate de rachete rusesti aproape de linia de contact. În același timp, susținătorii lui Putin mereu insistă ca cealaltă parte sa respecte condițiile acordului, pe care ea nu are de gînd să le respecte. Acum ei chiar au reușit să „convinga Departamentul de Stat al SUA sa le apere poziția, sînt indignati jurnalistii americani. În timp ce secretarul de stat american John Kerry lua cina cu Putin și cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Poroșenko promitea sa aduca sub controlul armatei guvernamentale aeroportul din Donetk. Mass-media rusă nu a ratat ocazia sa umfle stirea la proportii catastrofale, cerandu-i chiar lui Kerry să comenteze această declarație. Desigur, oficialul american a spus că nu a auzit declarațiile președintelui Ucrainei, dar ca îi cere lui Poroșenko sa se „gîndeasca de două ori”, înainte de a începe orice operațiune militară.

Și în timp ce ambasada SUA din Moscova încerca sa netezeasca fisura care aparuse între cei doi aliați, „Moscova urmarea liniștita”. Comentariile lui Kerry i-au ofensat pe ucraineni, care cred ca Kerry „încearca sa-i faca pe plac Kremlinului”.

Kievul se teme că administrația Obama a încercat să se asigure în cazul în care, săptămînile următoare, luptele se vor intensifica. Chiar Kerry a spus că responsabilitatea pentru criza din Ucraina „este a ambelor părți ale conflictului”, și cine va provoca războiul ar trebui sa se opreasca, deoarece conflictul s-a prelungit prea mult. Secretarul de stat a recunoscut că administrația Obama are în vedere posibilitatea ridicarii sancțiunilor împotriva Rusiei „dacă și cînd condițiile acordului de la Minsk vor fi puse în aplicare pe deplin”.

Kievul este acum serios îngrijorat de faptul că Washingtonul „nu va intreprinde nicio acțiune în cazul în care acordul de la Minsk va deveni o simpla bucată de hîrtie” – iar pentru președintele Putin „va fi o invitatie fără echivoc de a face ceea ce el a planificat să facă”, conchide Daily Beast.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав