Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

În Transnistria a fost inaugurat un monument dedicat ostașilor evrei

11 mai. 2015,, 15:30   Societate
3012 0

Foto: novostipmr.com

La Bender, din inițiativa Comunității Evreiești din oraș, a fost edificat un monument al ostașilor evrei care și-au dat viața în lupta cu fascismul pe fronturile Marelui Război pentru Apărarea Patriei, informează Novosti PMR. Ceremonia solemnă a inaugurării a avut loc duminică, 10 mai, cu participarea diplomatului izraelian Mark Basin, a reprezentanților comunităților evreiești din Moldova și Transnistria, administrației orașului, militarilor, persoanelor publice, locuitorilor și oaspeților orașului Bender, relatează NOI.md.

„Închinați-vă! În memoria ostașilor-evrei ai orașului Bender, care și-au dat viața, apărînd Patria în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945” - este scris pe piatra comemorativă ridicată la Bender cu ocazia cel de-a 70-a aniversări a Marii Victorii asupra fascismului. Din Bender au plecat să lupte cu fasciștii peste o mie de evrei, dintre care 277 au decedat pe fronturile Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În total la acel război au decedat peste 300 de mii de ostași și ofițeri de naționalitate evreiască. Iar numărul total al evreilor uciși de fasciști se apropie de șase milioane.

„Evreii au fost nu numai o țintă a distrugerii, ei au fost poporul care a participat în lupta împotriva fascismului. Comunitatea Evreiască îi comemorează pe toți cei decedați”, a spus la ceremonia de inaugurare a monumentului Mark Basin, reprezentant al organizației „Nativ” în capitala Moldovei.

„Deschiderea monumentului este o replică la adresa celor care încearcă să renască fascismul. Slavă luptătorilor eliberatori, veșnică slavă eroilor!”, a declarat secretarul Comunității Evreiești din orașul Bender „Edinstvo”, conducătorul permanent al școlii de luptă orășenești, Iosif Gheres. Reprezentanții comunității evreiești au promis că la cimitirul evreiesc al orașului va fi creat un memorial la care vor fi eternizate numele tuturor celor 277 de ostași evrei din Bender decedați în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?