X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Autorii unui atentat antiisraelian comis în 2012 în Bulgaria, incluși pe lista neagră a SUA

29 apr. 2015,, 01:00   Externe
3830 5

Foto: odessa-life.od.ua

Statele Unite ale Americii i-au nominalizat și inclus marți pe lista neagră cu suspecți de terorism pe presupușii autori ai unui atac antiisraelian comis în iulie 2012 în Bulgaria și atribuit organizației șiite libaneze Hezbollah, relatează AFP. Este vorba despre un australian și un canadian, ambii de origine libaneză, și identificați în iulie 2013 de guvernul bulgar sub numele de Meliad Ferah și Hassan el-Hajj Hassan ca avînd legături cu aripa armată a mișcării islamiste șiite libaneze susținută de Iran.

Departamentul de Stat american i-a desemnat pe cei doi cetățeni străini drept 'teroriști internaționali', ceea ce ar putea avea drept consecință înghețarea potențialelor active ale acestora din SUA și de a le interzice persoanelor fizice și juridice să aibă schimburi comerciale cu aceștia, potrivit unui comunicat.

Pe 18 iulie 2012, cinci turiști israelieni au fost uciși pe aeroportul din Burgas (oraș pe țărmul Mării Negre în Bulgaria) în explozia unei bombe amplasate la bordul unui autobuz. Șoferul și cel care avea asupra sa geanta în care se afla explozivul au fost de asemenea uciși în explozie. Doi ani mai tîrziu, poliția și justiția bulgare ajungeau la concluzia că cel care transporta bomba era un francez de origine libaneză Mohamad Hassan el-Husseini. Cei doi presupuși complici ai săi vizați în prezent de diplomația americană au fost identificați de autoritățile de la Sofia în iulie 2013.

Potrivit Washingtonului, Ferah și Hassan se află probabil în Liban. Un al treilea bărbat, acuzat de apartenență la organizația șiită armată, Atris Hussein, un suedez de origine libaneză, a fost deopotrivă înscris pe lista cu suspecți de terorism a Departamentului de Stat. Hussein a fost condamnat în Thailanda pentru că ar fi plănuit comiterea de atentate în 2012. El a fost eliberat în septembrie anul trecut și se crede că s-a refugiat în Liban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?