X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Capitala rămîne fără buget: consilierii nu pot ajunge la o înțelegere

12 mar. 2015,, 16:22   Societate
4196 0
Foto: totul.md
După o pauză de două săptămîni, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) s-a întrunit pe 12 martie pentru a aproba bugetul pe anul 2015 în lectura a doua. Însă după dezbateri aprinse a fost anunțată o pauză de o oră pentru consultări cu liderii fracțiunilor, după care liberalii au propus o pauză pînă marți. Președintele a acceptat propunerea fără a aștepta revenirea consilierilor comuniști în sală (cvorumul era și fără liberali și putea vota).

Cu ce opinii au revenit consilierii la ședință după consultări și aveau de gînd, oare, să voteze proiectul bugetului capitalei?

Solicitat de NOI.md, consilierul PLDM Ghenadie Ivașcenco a declarat: „Proiectul bugetului este defectuos, însă, avînd în vedere că sîntem în criză de timp și este un an electoral (vara ar putea avea loc alegerile locale), fracțiunea noastră ar fi votat documentul. Noi am scos în evidență toate minusurile proiectului. Acesta este cel mai mare buget din istoria Chișinăului, însă aceste mijloace enorme sînt repartizate necalitativ. De exemplu, pentru finanțarea construcției drumurilor și străzilor sînt prevăzute anumite sume, însă nu este clar pentru ce concret vor fi cheltuiți banii. Mai întîi se face ceva, iar ulterior serviciile Primăriei raportează ce s-a făcut. Noi ne ghidăm de raționamentul că orice variantă a bugetului e mai bună, decît lipsa acestuia”.

Poziția fracțiunii PCRM a fost prezentată pentru NOI.md de președintele acesteia Natalia Vîsotina: „La adunarea conducătorilor de fracțiuni nu a fost acceptată niciuna dintre condițiile noastre, inclusiv cele care se referă la alimentația copiilor în instituțiile de învățămînt, marcarea anului Marii Victorii și ajutorul acordat veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Argumentul a fost că veteranii vor primi din bugetul de stat cîte 5 mii de lei. Însă în municipiul Bălți, veteranii vor primi încă cîte 10 mii de lei. În Chișinău au rămas doar 700 de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei și am fi putut să le acordăm un asemenea ajutor unic în ajunul Zilei Victoriei. De aceea, poziția noastră a rămas neschimbată. Mai mult, noi considerăm că propunerile noastre sînt de importanță socială”.

La rîndul său, președintele fracțiunii PL, Ion Gabura, a comunicat pentru NOI.md că după discuții cu liderii tuturor fracțiunilor, președinții comisiilor municipale și consilierii independenți, „nu s-a ajuns la un numitor comun”. „Însă am decis să ne întrunim vineri și luni, pentru a decide toate problemele privind proiectul bugetului municipal. Iar la ședința de marți a CMC sper ca bugetul să fie votat”, a menționat Ion Gabura.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?