Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Expert: Iarna scurtă și caldă a salvat culturile de toamnă din Moldova

9 mar. 2015,, 17:45   Societate
3795 0
Foto: agrodovidka.info
Iarna în acest an a fost mai caldă și mai scurtă ca de obicei, ceea ce a contribuit la dezvoltarea normală a culturilor de toamnă, a relatat luni agenției Novosti-Moldova șefa Centrului Monitoring Agrometeorologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Tatiana Mironova.

„Iarna caldă și scurtă a salvat aceste culturi agricole, deoarece ele au intrat în iarnă subdezvoltate – în fazele răsărirea și frunza a treia. Pentru a suporta frigurile și înghețurile, culturile de toamnă trebuie să fie în faza înfrățire (sistem puternic de lăstari care asigură iernarea plantei). În acest an nu au fost astfel de condiții. De aceea iarna caldă, fără geruri și temperaturi joase a contribuit la dezvoltarea lor normală. De la 1 martie deja se atestă începutul vegetației”, a menționat expertul, adăugînd că numărul sporit de zile calde a contribuit la dezvoltarea ulterioară a culturilor de toamnă și nu a condiționat începutul vegetației la copacii fructiferi și vița de vie, ceea ce deseori are loc în Moldova.

Potrivit ei, calculele agrometeorologice efectuate ținînd cont de condițiile climaterice anticipate denotă că la începutul primăverii rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi de toamnă vor constitui în fond 130-170 mm (100-125 la sută din normă), în stratul arabil al solului – 130-160 mm (90-110 la sută din normă).

„De la începutul anului se atestă un deficit mic de umezeală, însă, dacă vorbim despre perioada în care au fost semănate culturile de toamnă, atunci pentru perioada respectivă rezervele de umezeală sînt suficiente. Astfel, s-au creat condiții normale pentru vegetația culturilor de toamnă. În plus, înghețuri nu se mai prevăd. Temperaturile negative neînsemnate nu prezintă pericol pentru culturile de toamnă, iar copacii fructiferi și vița de vie au intrat deocamdată în procesul de vegetație. Prognozele sînt favorabile”, a menționat Mironova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?