Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Tiraspolul consideră că Chişinăul şi Kievul tind să împingă Transnistria spre un colaps socio-economic

9 mar. 2015,, 13:30   Politică
7138 9
Foto: eurasianews.md
Autorităţile autoproclamatei RMN explică incapacitatea sa de a achita oamenilor salariile şi pensiile pe deplin prin acţiunile Chişinăului şi Kievului. Opinia a fost exprimată de vicepreşedintele Guvernului, ministrul Afacerilor Externe al Transnistriei, Nina Ştanski, într-un interviu pentru echipa de filmare a emisiunii "Вести недели" de la postul de televiziune "Rossia", informează agenţia "Infotag".

„Cînd două corăbii se duc la fund, vîrtejul îl învăluie pe cel aflat în mijloc. Noi sîntem strînşi în această menghină. Moldova şi Ucraina astăzi fac totul nu doar pentru ca noi să nu putem exporta produse. Astăzi noi nu putem exporta produsele în Federația Rusă, deşi sînt aşteptate", a menţionat ea, adăugînd că anume Moldova creează condiţii în care produsele transnistrene nu pot trece frontiera ucraineană fără documente moldoveneşti, iar Ucraina blochează importul în Transnistria.

"Acum menghina a fost strînsă atît de tare, încît deja am pierdut un volum enorm de resurse din încasări vamale, impozite, şi deja luna aceasta, din păcate, nu putem achita pe deplin salariile şi pensiile", a spus ea, confirmînd că "există riscul unui colaps social-economic".

Totodată, Ştanski, "presupune că acesta este scopul celor care în Moldova şi Ucraina coordonează această politică".

"Intenţia este evidentă. Sarcina este să ne facă săraci şi, cum se obişnuieşte să se spună acum, negociabili. Pot doar spera că societatea noastră va fi înţeleaptă", a spus ministrul.

Ea a catalogat drept "speculaţii politice" zvonurile despre îngheţarea de către Rusia a ajutorului pentru Transnistria.

"Ajutorul întîrzie din motive tehnice. Din cîte cunosc, acest ajutor a fost deja expediat din Rusia şi zilele acestea pensionarii vor primi pensia”, a spus Ştanski.

Din martie, din cauza deficitului de bani, pensionarii şi angajaţii bugetari vor primi doar 70% din pensii şi salarii. Autorităţile promit să achite restul pe măsura suplinirii bugetului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?