X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sturza: Cursul leului s-a dus în c…r. Inflația va crește exponențial

30 ian. 2015,, 15:01   Economie
8921 10
Foto: interakt.md
Ex-premierul Moldovei, businessmanul român Ion Sturza iarăși nu a putut să se abțină de la comentarii pe marginea situației create în sistemul bancar al Moldovei, relatează NOI.md.

„Dragi prieteni, - scrie Ion Sturza în rețelele de socializare. - Se pare că asistăm la o nouă MEGAAFERĂ în sistemul bancar, ghidată de BNM.

Mi-am promis să nu mai comentez cele întîmplate în Moldova, mai ales după portretul-robot pe care mi l-au făcut politicienii noștri: svobodnîi hudojnik; ezitantul veșnic și prințișorul venit de la București. Apropo, nu mă supăr. Sînt cele mai blînde calificative atribuite de politicienii moldoveni.

Dar ceea ce vreau să vă împărtășesc în continuare a întrecut orice limite!!!

Uitîndu-mă pe statisticile BNM, analizînd și alte informații, am fost șocat de cele depistate. Urmăriți și dumneavoastră:

Rulajul total de valută tranzacționată contra MDL, în decembrie 2014, a însumat 4,17 miliarde USD (!). De 2,3 ori mai mult decît în octombrie. Prin virament acesta a fost de 4,1 ori mai mare. 80% dintre operațiuni s-au efectuat în euro, cînd necesitatea reală este de cîteva ori mai mică. În numerar tranzacțiile au scăzut cu 10%, lucru care denotă un comportament decent al persoanelor fizice. Acest rulaj a fost făcut în luna care a precedat instituirea administrației speciale la BEM!!!

De unde vine această ofertă enormă de MDL pusă la dispoziția unor bănci alese pe sprînceană (matrioșka lui Shor – BEM, Banca Socială, Unibank), în timp ce oferta de credit a scăzut, depozitele au stagnat?!

CORECT! De la BNM, aproximativ 21 de miliarde de lei!!! O cvasi-emisie neacoperită de economia reală. Mai mult chiar, în decembrie 2014, BNM a efectuat tranzacții spot (vînzare) cu echivalentul a 377,7 milioane USD. Cui? Băncii de Economii și Băncii Sociale, inclusiv pentru a închide operațiuni swap de 167,2 milioane USD, încheiate în lunile precedente.

Închei aici:

1. BNM a făcut o emisie de 21 miliarde de lei (25% din PIB), emisie neacoperită, astupînd astfel artificial gaura creată în sistemul bancar.

2. Cursul leului s-a dus în c…r. Inflația va crește exponențial. Rezervele valutare – reduse cu 900 de milioane(!) USD.

P.S. Ultimul comunicat al BNM indică faptul ca s-au speriat sau cineva (FMI?) le-a dat un șut la locul moale. Dar e tîrziu: hoția și incompetența ne costă MILIARDE de dolari!”



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?